Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Daniel Cascon Commenge

Daniel Cascon Commenge

Activista Social

 

 

Amb motiu del Dia mundial contra la sida
Fa un any em van diagnosticar el VIH+. Quan ho vaig explicar, els primers comentaris van ser molt pessimistes. “Et moriràs en res” és el resum del que se’m va dir. També he de dir que el Govern no em va proporcionar cap suport, ni encara ara ho fa. Tinc la sort, però, que sempre m’he hagut de buscar la vida i gràcies a una ONG especialitzada en temes de salut sexual i a atendre afectats de la sida me n’he pogut sortir bé. Constato que al meu país encara no hi ha cap tríptic d’informació sobre això, només campanyes buides. Durant aquest temps he tingut la sensació que els metges em tractaven com un empestat i em dona la sensació que tenir un Copríncep que és bisbe catòlic fa que el VIH i la sida siguin temes que són millor no tocar.

He de reconèixer que el procés d’acceptació no ha estat fàcil, i diverses vegades he pensat seriosament suïcidar-me. Sí, ho sé, i ho dic clarament: sobretot era per cridar l’atenció i una manera de venjar-me de comentaris com “clar, ja que ets gai...” i que em va dir una persona del SAAS.

Durant aquest temps m’he sentit humiliat pel sistema sanitari, pel Govern, pel ministeri de Salut i per moltes entitats i persones. Però sort, la meva família i els amics m’han donat l’únic suport que he tingut.

Ignorància. Encara hi ha molta ignorància. El VIH, per començar, no és sida. Només significa que ets portador del virus, i avui en dia amb medicació es pot conviure i no contagiar els altres. Recordo que la desinformació en l’àmbit sanitari augmenta els riscos d’infeccions al nostre país, no com als països veïns, on tot centre sanitari té molts tríptics per informar la població, Andorra, cap ni un!

M’he sentit humiliat pel propi sistema sanitari, pel Govern, pel ministeri de Salut i moltes altres entitats i persones, sort de la valentia de la meva família i amics, els dono gràcies perquè són l’únic suport que he rebut. El VIH no és la sida, repeteixo, i un portador de VIH+ pot passar a indetectable en medicar-se i pot parar de contagiar avui en dia.

I jo denuncio públicament tot el Govern per la manca d’ètica i educació en aquest àmbit. Per la manca de professionalitat i educació de l’executiu i també de molts metges. Perquè fan falta més campanyes de sensibilització. Ni un tríptic, com deia. De fet, només una publicació didàctica.

Apreciat Govern, apreciat país. Seria hora de despertar una mica. Passen els anys i sembla que al país no li importi la salut mèdica i es vulguin amagar tota mena de malalties greus infeccioses, no només la sida. I per cert, per què les proves de la sida són de pagament?

En fi, estimat Govern, com a afectat denuncio tots els qui manen a Andorra. Hi ha gent que patim greument i que tenim –tinc– la sensació que el nostre Govern se’n renta les mans per no voler explicar les coses més clarament. I això pot provocar més problemes, fet que no pot ser bo en un país on cada dia hi ha més problemes econòmics i socials. #VIH-SIDA-UNA-QÜESTIÓ-DE-DRETS!

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic