Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Alan Ward

Alan Ward

Enginyer

 

 

Anar a la Fira d’Andorra




Aquest any vaig anar a la Fira d’Andorra. Em perdonareu que us ho anunciï com si fos una gran notícia, però ho és: probablement hauran passat un decenni des que vaig trepitjar aquelles catifes una mica desgastades per última vegada. Ara és, doncs, un bon motiu per fer una mica de reflexió sobre els canvis que hi he vist.

Exactament tal com era fa temps, a la Fira d’Andorra hi ha dos sectors dels expositors que ocupen cadascuna més espai i mouen més euros que tots els altres junts. De fet, si obviem els quatre estands comercials i de restauració, sort encara de les institucions i parapúbliques que hi venen a fer una mica d’acte de presència (obligada). Altrament, més que la Fira d’Andorra, s’hauria de dir Unió de les fires del bestiar i de l’automòbil.

És normal que sigui així. El sector de la ramaderia ha estat, durant segles, un dels puntals de l’economia del nostre país. Aleshores, en una economia de mitjans més aviat justos, la compra de segons quina bèstia podia tenir la seva importància per a l’economia d’una casa.  Calia anar amb certa prudència, mesurar bé l’estat del mercat tant de compra com de venda, abans de prendre una determinació. De la mateixa manera, avui en dia la compra d’un vehicle particular o –per a les empreses– la d’un comercial pot ser una inversió no negligible, sobretot per a les entitats més petites o familiars. Tant en un cas com en l’altre, l’adquisició no només representa una despesa econòmica, sinó també l’inici (o la continuació) d’una relació entre el comprador i el venedor que pot durar dècades. Penseu que, avui en dia, un dels factors més important en l’escollida d’un nou vehicle pot ser la reputació del venedor, i el fet de saber que l’any que ve encara hi serà i ens farà el manteniment de manera correcta. Antigament, les relacions entre compradors i venedors de bestiar també depenia de certa confiança mútua.

Fixem-nos, doncs, que la Fira d’enguany compleix el mateix paper que tenia en la societat d’abans: la d’atansar persones que, altrament, potser no es veurien d’un cap de l’any a l’altre, o ni tan sols es coneixerien, i de permetre que facin tractes econòmics de certa importància. No se’n pot subestimar la rellevància dins l’economia local –la dels circuits curts, aquella de proximitat entre persones que fan tractes poques vegades a l’any, però que sobre molts anys construeixen unes relacions fortes.

Vaig començar aquest article parlant de canvis. Ben pocs n’he trobat, comparant la Fira d’enguany amb la de fa un lustre o àdhuc dos. I això no em preocupa. El temps ha canviat, i els costums també. Ho han fet tant els nostres, per molt que ens costi acceptar-ho, com també els dels visitants. Però la funció social de la fira continua essent la mateixa de sempre.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte