Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Manel Sansa Garal

Manel Sansa Garal

Lliurepensador

 

 

Anar passant la trista vida
Després d’una calorada descomunal, que ens ha fet suar la cansalada, sembla que tot afluixa. Lo matafesols li n’ha fotut fort, com si volgués esquerdar les roques, assedegant terres grasses i trossos erms. Mal presagi per al futur, que ja tenim aquí mateix, amb una canícula i que ens aniquilarà si continuem menystenint l’escalfament de l’atmosfera. Calorasses repetitives i canícules xafogoses insuportables a la vista. Budiu, que fa cau a l’estiu!
Benvingut el vent fresquet de matinada que ens fa bons els nostres sons i ens remou salut i gana, i que toca la campana ...
A l’Afganistan, els talibans s’han apoderat del país, sense afrontar cap resistència. S’han esfumat els milers de milions de dòlars rebuts de països occidentals, com per art de màgia i, en una nit de fosca, han desaparegut els mandataris, deixant via lliure als extremistes, elements integristes esbojarrats que promouen i preconitzen un islamisme mal entès i pèssimament interpretat, que pretenen menystenir qualsevol dret essencial i els fonamentals, amb un acarnissament salvatge contra la vida diària i les activitats socials de les dones, i de les nenes. Un retorn al fonamentalisme ranci, que produirà patiment, morts, turments, terror i perill de terrorisme exacerbat. S’ha implantat la dictadura de la xaria. Una nova Inquisició.
Des de Kabul, a l’Àsia central, cap al sud-oest de Port-au-Prince, al Carib, on un terratrèmol devastador ha llevat la vida a centenars de persones i ha produït milers de ferits, mal atesos per causa de la precarietat de mitjans, en el país més pobre del continent americà. Una adversitat més per a un poble que viu en la penúria. 
Ja se sap que sempre plou sobre mullat, i en aquest cas, Haití torna a ser l’ase dels cops; un poble miserable, sense esperança, on els presidents i la seva camarilla s’han anat apoderant de les riqueses sense cap vergonya, espoliant descaradament, condemnant la població a la més extrema indigència. Totes les ajudes dineràries que reberen en l’anterior sisme van desaparèixer per obra de màgia, passant a les mans del dictador de torn. Actualment, en la regió afectada, tot són clams desatesos i crits de desesperació. Porca miseria, fratelli e sorelle!
Avanti tutti, presto! I cap a Andorra la Vella falta gent... Una bassa d’oli i un toll de pau. Si no fos... Sempre hi ha d’haver un “si no fos”. Aquí, exuberància, i alegria pels pollastres. Amb la calda que crema i l’exhibició de vigor, habitual, qui fa de cònsol presumeix del ja anunciat, en vàries ocasions, flamant ascensor que pretén muntar al número 69 del carrer Ciutat de Valls. Paraules per ponderar-ne la realització i els beneficis que aportarà. No fos que, tan bon punt el connectin, ja comenci a fallar, com va passar amb el de La Quirola, que es va espatllar onze vegades. Un ascensor que havia ideat i planificat el cònsol Francesc Xavier Mora, l’any 2006. Ella, va aprofitar l’ocasió per fer-se’l seu. Tots contents i enganyats.
Fet i fotut, a quinze anys vista, el famós ascensor de 8 places, ens costarà la bagatel·la de 700.000 euros (115 milions de pessetes!).
Després de sis anys de desídia, el barri de Ciutat de Valls, deixat de la mà de Déu, sembla que sigui la prioritat. De cop i volta, netejar i fer cosetes, mentre en diversos indrets del poble, hi ha brutícia a dojo, arreu. Una excel·lent imatge per als turistes. Un cas com un cabàs, vaja!
Aquest passat 18 d’agost es complia els 85 anys de l’assassinat, l’afusellament per un escamot de feixistes, del poeta i dramaturg Federico García Lorca; “por rojo, maricón i masón”. Mai no s’ha esbrinat on descansen les restes de l’eminent intel·lectual. Potser el cop d’Estat encara no ha remès (?). 
El cantautor Leonard Cohen el va recordar, dedicant-li la seva cançó Take this waltz, versió en anglès del poema Pequeño vals vienés, pertanyent al poemari del literat granadí, Poeta en Nueva York.
Deseo: “Una enorme luz que fuera luciérnaga de otra, en un campo de miradas rotas. Un reposo claro y allí nuestros besos, lunares sonoros del eco, se abrirían muy lejos. Y tu corazón caliente, nada más.”

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic