Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere Revert

Pere Revert

Enginyer d'àudio, dissenyador sonor i productor musical

 

 

Andorra Film Commission: l’assignatura pendent
Programa electoral de 2015*, pàg. 58: “La cultura és un element de transmissió de la identitat (…) per dinamitzar l’economia, especialment a través d’un ús estratègic del patrimoni”. Pàg. 59: “Cal seguir apostant per una cultura… que contribueixi a la promoció del país i que tingui un impacte positiu sobre la realitat social i econòmica… donarem un ús i posarem en valor elements emblemàtics del nostre patrimoni…”. A la mateixa pàgina, al darrer paràgraf: “Potenciarem Andorra com a localització de rodatges de pel·lícules i altres filmacions”.

Andorra necessita una estructura de promoció per facilitar la inexcusable internacionalització del nostre patrimoni cultural i magnífic entorn paisatgístic, únic i indissociable de la nostra identitat nacional, per atraure potents produccions audiovisuals amb atractius retorns econòmics col·laterals, dilatats en el domini del temps.

Els nostres dirigents han d’entendre que una Film Commission, concebuda com eina d’ús del nostre patrimoni que contribueix a la promoció del país, hauria d’ésser considerada també com un dels pilars estratègics del Ministeri de Turisme, no només de Cultura. Un turisme cinematogràfic amb evidents avantatges sobre les campanyes turístiques convencionals: tenen un abast més ampli, perduren millor en el temps, retorns no estacionals i associen l’important component emocional integrant paisatges d’excepció i personatges per atraure els espectadors més intensament.

Un model de turisme induït pel cinema, televisió o publicitat de les nostres excel·lents localitzacions podria afegir-se al tren de l’èxit: un increment d’afluència de visitants d’entre un 25% i un 300% constatat arreu en localitzacions aparegudes a la gran pantalla i espots. Un turisme selectiu que estan explotant localitzacions foranes properes com motors econòmics i de projecció de país. Només cal veure exemples com Mònaco, iniciatives a La Cerdanya i Tolosa o el gran referent de la Barcelona Film Commission. Podem competir amb ells.

Tota aquesta estructura hauria d’anar de la mà d’uns transparents incentius fiscals amb la creació d’una política de retorn d’impostos i taxes per incentivar els rodatges. Amb el sistema fiscal tan competitiu que ja tenim, això acabaria essent la guinda del pastís.

Andorra Film Commission hauria d’estar instrumentada sota la tutela del Govern d’Andorra, amb la col·laboració directa dels agents culturals del país, empreses vinculades al sector audiovisual, i altres empreses amb vinculació indirecta però eventualment beneficiàries del potencial moviment econòmic associat. Ajudaria a projectar un bon grapat de professionals nacionals del sector audiovisual, sector de la restauració, hotelers i serveis en general, i de pas estalviar-se eventualment la necessitat de concedir una part de les actuals subvencions culturals que tan amablement ajuden al teixit cultural del país. Aquestes ajudes, executades sota la fórmula actual, no són suficients perquè es troben supeditades als limitats pressupostos del Ministeri de Cultura, sense obviar la dependència que generen als beneficiaris com eina decisional per tirar endavant projectes només amb recursos propis. Essent objectius, la mentalitat també hauria de canviar una mica: no podem ésser creatius assistits ni condicionats exclusivament pel recurrent subsidi del Govern d’Andorra. També hem d’arriscar.

Una Film Commission seria indiscutiblement un excel·lent instrument per potenciar una excitant indústria i un turisme cinematogràfic a Andorra, un exemple d’inversió estrangera periòdica per l’impacte econòmic del rodatge in situ, i el millor mitjà per vehicular la projecció internacional del nostre magnífic patrimoni cultural i l’entorn natural d’excepció que tenim, a cost marginal per les arques públiques. No ho oblidem: entorn únic, no copiable, ni transferible, i ferm identificatiu de la marca Andorra.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic