Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carles Perea

Carles Perea

Educador social i psicopedagog

 

 

Andorra i els drets humans




Tal com recollia Irene Puig, l’única condició de vida plenament humana és la de la convivència. Viure o sobreviure vol dir viure juntament amb altres persones, és a dir, conviure-hi. Per poder viure de manera harmònica i benestant, necessitem dotar-nos de regles o lleis que permetin unes bones relacions i simplifiquin o resolguin els conflictes derivats d’aquestes relacions. Si bé, en el cas dels animals, aquests segueixen la normativa instintiva que està impresa en el seu genoma, als humans –que a més d’animals, som fonamentalment éssers culturals– ens calen altres mesures, com ara unes normes universals de conducta que ens permetin la convivència pacífica entre pobles, religions, ètnies i maneres d’entendre el món. Els drets humans són un conjunt de normes reguladores de caràcter universal.

El 9 d’abril passat, el departament d’Estat dels EUA va publicar el seu informe anual sobre la situació dels drets humans a Andorra. En aquest informe, fruit de les entrevistes a totes les persones que d’una manera o d’una altra estem implicats en el seu foment, es recull com l’Administració i els agents implicats treballen perquè no es vulnerin i, especialment, per fer-ne una bona promoció per a tothom.

S’hi detalla des d’un punt de vista objectiu com no se’n constata cap vulneració ni abús, tot i que hi ha millores a seguir implementant. Després de l’aprovació de la Llei d’igualtat de tracte i no-discriminació cal seguir treballant per una llei d’igualtat efectiva entre homes i dones que pugui eliminar, definitivament, totes aquelles discriminacions i desigualtats per raó de gènere. Així com anar apujant el salari mínim, progressivament.

En més d’una ocasió hem escoltat que Andorra és un país que no els respecta. Més enllà de debatre sobre l’avortament, que és un tema del qual molts/es ja han parlat, crec que és moment de dir ben alt que això no s’ajusta a la realitat. Perquè de drets humans n’hi ha bastants i no es parla de tots. I no m’amagaré a dir que afirmar que Andorra els vulnera és una falta de respecte per tots/es aquelles persones que treballen i hem treballat per fer-los més efectius. Polítics, tècnics i associacions. És més, l’informe detalla com per a certes pràctiques que serien una clara vulneració i atemptat contra els drets humans, el Codi penal andorrà ho penalitza.

Però al meu entendre no només cal que la llei ens protegeixi. Cal continuar treballant en el foment del respecte de tots els drets humans –i de les persones- mitjançant l’educació i la prevenció. Els drets humans tenen un lloc important en l’educació dels ciutadans, perquè la forneixen de referència i de criteri per jutjar els qui, en un programa polític o en una llei, no s’adeqüen als seus principis fonamentals. I l’Administració ha de continuar donant exemple d’aquests treballs.

S’hauria d’impulsar una àrea especialitzada en drets humans que pugui respondre a les demandes específiques. Una de transversal que pugui donar a conèixer a Europa i al món el treball per al respecte que es desenvolupa i, evidentment, a tota la ciutadania d’Andorra. Una àrea que pugui treballar conjuntament amb d’altres d’implicades, amb el Raonador i amb la fiscalia, per buscar aquesta efectivitat i que ningú pugui sentir que no són respectats.

A l’ésser humà, l’existència no li és donada com una cosa feta. Cada individu ha de construir necessàriament la seva pròpia vida, decidir en cada moment els seus actes i ajustar-los a uns valors morals que accepta més o menys lliurement. El valor suprem de la persona és, com a conseqüència, la llibertat. I la seva efectivitat recau, sens dubte, en el treball amb i pels drets humans.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic