Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de LRiba

Landry Riba

Secretari d'Estat d'Afers Europeus

 

 

Antropocè i extinció massiva




Segons alguns erudits i grans pensadors caldria revisar els grans temps geològics tal com els coneixem per afegir-ne un de nou. El que estem vivint ara mateix i que s’hauria iniciat durant la revolució industrial, a finals del segle XVIII i que hauria agafat el relleu de l’holocè. Es convé a anomenar aquest nou temps com a antropocè i es defineix com a aquell temps en què l’ésser humà representa la causa principal d’impacte sobre els ecosistemes. Malauradament, d’impacte negatiu...

Doncs bé, un cop situats, deixeu-me plantejar aquestes línies d’opinió d’una forma una mica diferent de l’habitual. Avui simplement us proposaré un llistat de dades que es corresponen amb el període més recent de l’antropocè i especialment amb el que nosaltres, els humans, hem aconseguit en poc més d’un segle!

–Dues espècies de vertebrats s’han extingit cada any durant els darrers cent anys (extincions documentades).

–Estem vivint la major extinció d’espècies (fauna i flora) d’ençà de la desaparició dels dinosaures ara fa 65 milions d’anys i seria la sisena en menys de mig bilió d’anys (l’única atribuïble en gran mesura a l’activitat humana). –El 41% dels amfibis i un mínim del 25% dels mamífers es troben en perill d’extinció actualment.

–En 30 anys s’ha perdut la meitat dels corals del planeta.

–El seguiment de 3.706 espècies d’animals (mamífers, ocells, peixos, rèptils i amfibis) ha demostrat una regressió del 60% entre el 1970 i el 2012.

–25.821 espècies de les 91.523 que es van avaluar per elaborar la revisió de la llista vermella de la biodiversitat l’any 2017 es van classificar com a amenaçades. –En deu anys les poblacions d’elefants africans han passat de 415.000 a 110.000 exemplars.

–Tot i que menys populars també estan altament amenaçades d’extinció 1.414 espècies d’insectes, 2.187 mol·luscos, 732 crustacis, 237 espècies de coral, 12.505 espècies de plantes, 33 fongs i 6 espècies d’alga bruna.

Aquestes dades són únicament d’espècies que coneixem. No sabem quantes no hem descobert a temps i ja s’han extingit sense entrar a formar part de cap llista vermella o de qualsevol altre color...

Cal que recordem que quan parlem del regne animal, nosaltres, els humans, els Homo sapiens sapiens, en formem part de manera íntegra. I en la història d’aquesta ínfima part de l’univers conegut som l’única espècie que sembla tenir a les seves mans la capacitat d’aniquilar la resta d’espècies i de convertir-se en una mena d’autoamenaça evolutiva. Això mai havia passat i ho estem aconseguint! Quan vam passar d’Homo erectus a Homo sapiens sembla que ens vam passar de frenada...

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte