Diari digital d'Andorra Bondia

Any nou: nou enfocament!


Escrit per: 
Miquel Bru

Enfocament: acció d’enfocar, posar el focus... Comencem l’any i el nostre entorn, pròxim i llunyà, està bastant remogut, inclús convuls. I nosaltres, cadascú de nosaltres, vostè, ¿com estem, com està?

Tots aquests focus d’inestabilitat global ens afecten força més del que voldríem reconèixer. Per acabar-ho d’adobar segurament vostè s’ha fet, com tots nosaltres, algun bon propòsit per a aquest any nou. Aquests afegeixen encara més pressió a la que ja hi ha. No és d’estranyar doncs que el nostre nivell d’estrès negatiu no baixi. 
Potser ens vindria bé, força bé, buscar, trobar i practicar un “nou” tipus  d’enfocament. Ja he parlat força cops sobre la conveniència d’adoptar punts de vista diferents, més coherents i raonables. Avui em centraré doncs en quelcom que podríem anomenar “l’ensenyança del pensament negatiu”. De seguida m’explicaré, ja que no vull que em mal interpretin.
De ben segur que no estic parlant de capficar-nos en idees, emocions i pensaments malsans, ni de creure obsessivament que tot allò que fem resultarà negatiu. No, ans al contrari.
Tots, jo mateix, insistim en la conveniència de pensar i enfocar en positiu. Tots els llibres d’autoajuda en parlen. Tanmateix, molt sovint aquest enfocament en positiu comporta una actitud quasi passiva, com si fos suficient el fet de pensar en positiu perquè allò que desitgem es compleixi. Inclús en algunes persones això es transforma gairebé en resignació, i els condueix a la inacció, o almenys a no fer tot el que és necessari perquè l’objectiu desitjat es realitzi  amb garantia d’èxit. 
El que els vull proposar avui és utilitzar “la força del pensament negatiu”. ¿Com es pot practicar? En lloc de quedar-se cofoi amb el pensament positiu, creient que ja s’ha fet tot el que és necessari, creient-se prou preparat i llest per afrontar el que calgui, el nou enfocament consisteix a imaginar el pitjor dels escenaris possibles (¿què passaria en una situació determinada que vostè ha d’afrontar si tot fallés?) i, tot seguit, buscar solucions a fi d’evitar que això passi!  
Enfrontar qualsevol situació real en la qual vostè hagi d’estar, imaginant tot allò que pot sortir malament, de forma anticipada i buscant remei i solució a tots i cadascun dels possibles problemes que es podrien donar en el pitjor dels casos, l’ajudaran a estar cada cop més preparat per resoldre possibles contingències. 
Com veuen, doncs, no es tracta de ser catastrofista ni negatiu, sinó de preveure, anticipar i resoldre anticipadament els possibles problemes (desitjant, és clar, que no es produeixin) a fi d’estar tan preparat com sigui possible en el cas que tinguin lloc. 
Si la qüestió a resoldre és complexa, com més sofisticada i/o tecnificada sigui més caldrà repassar una vegada i una altra els possibles errors o falles que es puguin donar, imaginant inclús que pot haver-hi falles en cascada, que s’encadenin les unes amb les altres. Repetir, més com més complicada sigui la qüestió, ens permetrà detectar possibles falles abans que es produeixin, trobar-hi solucions i evitar-les. 
Aquesta tècnica que els proposo no és sols per a grans problemes, la podem utilitzar a tots els nivells i a petita escala. Per als bons desitjos d’any nou, per exemple: si ens hem proposat anar al gimnàs cada dia (imagino el pitjor escenari: manca de temps, de ganes, cansament, mal temps...), ¿què podem fer? Doncs potser replantejar-nos el desig: ¿tinc realment ganes de fer-ho? Si és que sí, podríem considerar una altra periodicitat, més lleugera: potser un o dos cops per setmana. 
Sigui quina sigui la complexitat analitzada, el fet d’aplicar “la força del pensament negatiu” a l’anàlisi i imaginar el pitjor dels escenaris possibles, bé sigui de manera individual o col·lectiva, permet augmentar la pròpia capacitació i competència fent-nos cada vegada 
més capaços de resoldre en situacions reals els problemes que es puguin presentar. 
En l’anàlisi col·lectiva això es complementa amb el necessari retorn o feedback, acceptant que l’anàlisi, inclús la crítica, de l’altre no és un atac personal, sinó una magnífica oportunitat de creixement i aprenentatge. 
Com més competents i capaços siguem, més garanties d’èxit tindrem! 
Veiem doncs que imaginar el pitjor del escenaris possibles, lluny de portar-nos a la negativitat, ens condueix a l’èxit! 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte