Àpats andorrans
Ara que estem en un mes de disbauxa gastronòmica entre els sopars d’empresa, d’amics i els de festes, fem una ullada als àpats que se servien en alguns establiments hotelers i al cost que podien tenir.
El 1964, l’Hotel Pyrénées oferia, per al dinar del Consell de Sant Tomàs, un brou de gallina a l’andorrana, una parrillada de peix amb salses romesco i maionesa, i una perdiu amb cols de Brussel·les. De postres, rebosteria, torrons i fruits variats. Tot regat per vins blanc i negre Perelada, xampany Codorniu Extra, cafè i licors, i tabacs.
Tirem una mica enrere i, en aquest mateix hotel, regentat en aquell moment per Francisco Pérez, se serviran el 16 de desembre de 1941 seixanta-quatre dinars a dotze pessetes cada un i cafès amb licors, com el conyac i l’anís, per un import de 198 pessetes. A tot això, s’haurà d’afegir el 10% de servei i la taxa de 0,25 cèntims per comensal.
Certament, els establiments andorrans donaven un servei i uns àpats de qualitat, dels quals se’n beneficiaven alguns arrestats. El 1914, hi trobem una factura de l’Hotel Oros en què podem llegir que es cobra 4 pessetes per quatre cafès i berenar per als que acompanyen un francès que havia robat un fardo. Per sopar i dormir del pres es pagaran 1,25 pessetes. Dos mesos més tard, servirà 3 dinars als que varen arrestar un home a Incles per 3,75 pessetes. En Benito Mas, propietari d’aquest hotel encampadà, estava acostumat a rebre autoritats i, en especial, els membres del Consell General, sobretot en les visites que els prefectes feien a Andorra. El 1930, sabem que el prefecte fuma puros i que ve acompanyat del seu xofer, la dispesa del qual costa 6 pessetes. Dinars, vi Castell del Remey i xampany són servits a l’il·lustre visitant i consellers. El senyor veterinari també fa parada a l’hotel per compte del Consell General, on l’esmorzar i el dinar costen 6 pessetes.
A l’Hotel Termas d’Escaldes on, segons l’encapçalament d’una factura del 1932, ofereixen cuina de primer ordre, bany termal a cada pis, dutxes, electricitat, càmera fotogràfica, telèfon internacional i servei d’auto a la Seu, tot plegat a preus econòmics, trobem també un àpat oficial. Un banquet per a cinquanta-cinc persones a deu pessetes per cap, 12 ampolles de Moët-Chandon a quinze pessetes cadascuna, Chartreuse, Anís del Mono, conyac, vermuts i cerveses. Un àpat fantàstic per un import total de 771 pessetes.
I acabem aquest reguitzell de banquets amb un dinar a l’Hotel Bonell de Soldeu, que compta amb confort modern i està situat a una altitud de 1.850 metres. Aquest dinar del 1941 per a dotze persones –a 22 pessetes cadascuna- serà acompanyat per ampolles de Sauternes i Côtes d’Agly, cafès, licors i cigarros Diplomatos. S’haurà d’afegir a la factura el 10% de servei i l’impost del Consell, essent un total de 389,50 pessetes.
Us desitjo un feliç Nadal i unes bones festes amb àpats genuïnament andorrans que perllonguin les tradicions de les nostres padrines.