Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

Àpats andorrans




Ara que estem en un mes de disbauxa gastronòmica entre els sopars d’empresa, d’amics i els de festes, fem una ullada als àpats que se servien en alguns establiments hotelers i al cost que podien tenir.

El 1964, l’Hotel Pyrénées oferia, per al dinar del Consell de Sant Tomàs, un brou de gallina a l’andorrana, una parrillada de peix amb salses romesco i maionesa, i una perdiu amb cols de Brussel·les. De postres, rebosteria, torrons i fruits variats. Tot regat per vins blanc i negre Perelada, xampany Codorniu Extra, cafè i licors, i tabacs.

Tirem una mica enrere i, en aquest mateix hotel, regentat en aquell moment per Francisco Pérez, se serviran el 16 de desembre de 1941 seixanta-quatre dinars a dotze pessetes cada un i cafès amb licors, com el conyac i l’anís, per un import de 198 pessetes. A tot això, s’haurà d’afegir el 10% de servei i la taxa de 0,25 cèntims per comensal.

Certament, els establiments andorrans donaven un servei i uns àpats de qualitat, dels quals se’n beneficiaven alguns arrestats. El 1914, hi trobem una factura de l’Hotel Oros en què podem llegir que es cobra 4 pessetes per quatre cafès i berenar per als que acompanyen un francès que havia robat un fardo. Per sopar i dormir del pres es pagaran 1,25 pessetes. Dos mesos més tard, servirà 3 dinars als que varen arrestar un home a Incles per 3,75 pessetes. En Benito Mas, propietari d’aquest hotel encampadà, estava acostumat a rebre autoritats i, en especial, els membres del Consell General, sobretot en les visites que els prefectes feien a Andorra. El 1930, sabem que el prefecte fuma puros i que ve acompanyat del seu xofer, la dispesa del qual costa 6 pessetes. Dinars, vi Castell del Remey i xampany són servits a l’il·lustre visitant i consellers. El senyor veterinari també fa parada a l’hotel per compte del Consell General, on l’esmorzar i el dinar costen 6 pessetes.

A l’Hotel Termas d’Escaldes on, segons l’encapçalament d’una factura del 1932, ofereixen cuina de primer ordre, bany termal a cada pis, dutxes, electricitat, càmera fotogràfica, telèfon internacional i servei d’auto a la Seu, tot plegat a preus econòmics, trobem també un àpat oficial. Un banquet per a cinquanta-cinc persones a deu pessetes per cap, 12 ampolles de Moët-Chandon a quinze pessetes cadascuna, Chartreuse, Anís del Mono, conyac, vermuts i cerveses. Un àpat fantàstic per un import total de 771 pessetes.

I acabem aquest reguitzell de banquets amb un dinar a l’Hotel Bonell de Soldeu, que compta amb confort modern i està situat a una altitud de 1.850 metres. Aquest dinar del 1941 per a dotze persones –a 22 pessetes cadascuna- serà acompanyat per ampolles de Sauternes i Côtes d’Agly, cafès, licors i cigarros Diplomatos. S’haurà d’afegir a la factura el 10% de servei i l’impost del Consell, essent un total de 389,50 pessetes.

Us desitjo un feliç Nadal i unes bones festes amb àpats genuïnament andorrans que perllonguin les tradicions de les nostres padrines.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte