Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Historiadora

 

 

“Aquí Radio Andorra...”




Dimecres celebrarem els 80 anys de la primera emissió de Radio Andorra. Aquesta emissora, tot i les turbulències i les controvèrsies que va viure, va ser durant dècades la millor ambaixadora del nostre país arreu del món.

Tot va començar el 1935 quan Bonaventura Vila, un andorrà que vivia a Barcelona, va demanar al Consell General l’autorització per crear i explotar una ràdio al Principat. Una ràdio que va anomenar Radio Andorra. Però els problemes de finançament, lligats al context polític i social difícil tant a Espanya com a Europa, van fer que les ones des d’Andorra no fossin una realitat fins a quatre anys més tard. Va ser el 7 d’agost del 1939 quan el Consell va atorgar als promotors la concessió per emetre.

Si bé la idea d’una ràdio des d’Andorra s’havia gestat al país veí del sud, concretament a Barcelona, la guerra civil espanyola va minvar tota possibilitat d’èxit i de suport efectiu de la nova ràdio al Principat des d’Espanya.

Amb la mort de Bonaventura Vila, el projecte va quedar en mans d’Estanislau Puiggrós, propietari de ràdio Badalona, i va acordar lligar tant el finançament com el control d’aquesta nova ràdio al promotor i propietari de Radio Toulouse i altres emissores a França, Jacques Trémoulet.

Però semblava com si una mà negra gafés el projecte de Radio Andorra, ja que menys d’un mes de la seva inauguració, l’Alemanya nazi envaïa Polònia el 3 de setembre del 1939, i amb el joc d’aliances dels països europeus que van iniciar la II Guerra Mundial, i sobretot la capitulació de França el juny del 1940 davant l’Alemanya nazi van fer trontollar la jove emissora a l’hora que la posava al centre del control de la informació dels blocs que s’enfrontaven.

El fet és que al final de la II Guerra Mundial, Trémoulet va ser jutjat per França per traïdor i col·laboracionista i li van confiscar tots els béns. Trémoulet va fugir a Espanya, on havia fet amistat amb Serrano Suñer, cunyat del dictador Franco, i allí el va ajudar a establir la xarxa de ràdios controlades per l’Estat. Alhora, Serrano Suñer va ajudar Trémoulet a crear una societat de radiodifusió a Espanya, amb una majoria d’accions del Govern espanyol, per finançar i controlar Radio Andorra. Això, junt amb la mort de Trémoulet el 1971 i l’anomenada guerra de les ràdios a Andorra, va generar una pluja de retrets, denúncies, acusacions i atacs creuats durant dècades que no es van arreglar fins que els governs espanyol i andorrà hi van posar pau establint un acord global, primer permetent el tancament de la fallida de la societat de Radio Andorra amb una compensació a les parts afectades, i després establint la propietat de l’edifici i de tot el que hi encabia a Andorra, els anys 2008 i 2009.

Cal assenyalar, a més, que França no va pair mai que Trémoulet se li escapés i que Radio Andorra seguís emetent des del Principat sense poder controlar-la. Així que França i països com el Regne Unit, que havien sigut aliats durant la II Guerra Mundial, van malmetre la imatge de Radio Andorra titllant-la de col·laboracionista amb l’Alemanya nazi i qüestionant-ne la seva neutralitat durant la guerra. A més, França reivindicava més influència mediàtica al país, influència que Radio Andorra no li permetia, ja que estava controlada, al seu entendre, per Espanya. La realitat mostra que Radio Andorra difonia sobretot cançons i programes de lleure, però la reivindicació gal·la va culminar amb l’atorgament per part de Consell d’una concessió el 1958 per una emissora anomenada successivament Andorradio, Radio de Les Valls i Sud Radio.

A banda d’això, durant els anys 1970 tant Sud Radio com Radio Andorra van ser víctimes de la guerra de les ràdios entre el Principat d’Andorra i les societats de radiodifusió que controlaven Radio Andorra i Sud Radio, ja que mentre Andorra reivindicava el català com a llengua vehicular i com a signe d’identitat, cultural i social, als espais que s’hi difonien, ni Eirasa per a Radio Andorra ni Sofirad per a Sud Radio no en volien ni sentir a parlar. La primera apostava pel castellà, i la segona, pel francès. Conclusió: el Consell no va renovar cap de les concessions i el 1981 les dues emissores van deixar d’emetre.

No obstant això, sempre ens quedarà el record de les veus que durant prop de 40 anys la Maria Escrihuela, Victoria Zorzano, William Danjon, Mònica Garal, Christiane Mailhos o Jacques Lalanne, entre molts altres, van marcar les ones del nostre país.

“Aquí Radio Andorra, emisora del Principado de Andorra.”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte