Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Vanessa Mendoza Cortés

Vanessa Mendoza Cortés

Psicòloga especialista en violències sexuals i presidenta de l'associació Stop Violències.

 

 

Article 8.1 vs. dotze articles vulnerats




Dimarts passat, Dia internacional per commemorar el 70è aniversari de la creació dels Drets Humans vam presentar la nostra xarxa de suport: La Meri, per informar i acompanyar les dones en el procés per avortar.

Els fonamentalistes religiosos, els misògins i part dels juràssics que van ajudar a escriure la Constitució, violada ja des del seu naixement, s’escuden en l’article 8.1 per no despenalitzar l’avortament al nostre país. Molt bé, avui els donaré dotze articles que s’estan vulnerant sistemàticament al nostre país amb la criminalització de l’avortament.

La Constitució d’Andorra, des del 1993, diu que es proclamen com a principis inspiradors de l’acció de l’Estat andorrà el respecte i la promoció de la llibertat, la igualtat, la justícia, la tolerància, la defensa dels drets humans i la dignitat de la persona (article 1.2). Tanmateix, reconeix que la dignitat humana és intangible, i en conseqüència, garanteix els drets inviolables i imprescriptibles de la persona (article 4).

L’article 5 de la Constitució andorrana també diu que els drets humans són vigents a Andorra. Amb la penalització de l’avortament al país i la falta d’accés a un avortament segur i cobert per la CASS s’estan vulnerant sistemàticament sis drets humans de les dones.

Article 3. L’esclavitud està prohibida en totes les seves formes d’expressió. Es considera que la maternitat forçada ho és. Article 5. Un ésser humà no pot ser torturat ni rebre cap tracte vexatori. El càstig físic queda prohibit, així com els tractes humiliants o que denigrin la persona. Les dones que han d’anar fora del país, el trajecte, la desinformació i el mal estar que això provoca, és considerat tortura.

Article 7. Tots els éssers humans som iguals davant la llei. La penalització de l’avortament és una llei sobre el cos de la dona que atempta directament contra aquest article. No hi ha cap llei sobre el cos de l’home. No la volem. Volem la tutela del nostre cos, volem decidir sobre la nostra capacitat reproductiva.

Article 18. Llibertat de consciència, de pensament i religiós. Amb la imposició de la doctrina catòlica i els seus preceptes de la vida es vulnera aquest article directament.

Article 22. Dret a una bona Seguretat Social. Pagar-se l’avortament pels tres supòsits vulnera aquest dret directament.

Article 28. Dret que aquests drets es respectin. Continuant amb la nostra Constitució, aprovada el 1993, i els drets que les dones hauríem de tenir, però no tenim.

Article 6.1. Els poders públics han de crear les condicions per tal que la igualtat i la llibertat dels individus siguin reals i efectives.

Article 8.2. Tota persona té dret a la integritat física i moral. Ningú no pot ésser sotmès a tortures o a penes i tractes cruels, inhumans o degradants.

Article 12. Es reconeixen les llibertats d’expressió, de comunicació i d’informació. La llei regularà el dret de rèplica, el dret de rectificació i el secret professional. Queda prohibida la censura prèvia o qualsevol altre mitjà de control ideològic per part dels poders públics.

Tots aquests articles i drets legals, vulnerats sistemàticament al país, ens legitimen avui per posar en marxa la xarxa La Meri. Passem de les paraules a les accions perquè les dones d’Andorra veiem vulnerats els nostres drets sexuals i reproductius. La xarxa La Meri vol acompanyar-les i informar-les en totes les opcions i decisions que cadascuna d’elles vulgui prendre.

Perquè moltes dones viuen l’avortament com una vergonya i amb culpa, perquè el dret al propi cos és un dret fonamental, volem acompanyar i informar les dones que així ho vulguin en la seva decisió legítima i vetllar per la seva seguretat i confidencialitat. Serem un espai de suport emocional sempre que així ho desitgin. L’avortament en si mateix no és traumàtic, la criminalització, la penalització, el rebuig social i la victimització secundària que reben les dones sí que ho és.

Reclamem tots els nostres drets, amb la creació de La Meri comencem a exercir-los. I continuarem fent xarxa perquè els drets de les dones siguin una realitat i no paper mullat.

Si vols avortar i vols informació truca’ns al 64 64 64. T’atendrem amb confidencialitat, humanitat i respecte.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte