Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ramon Tena

Ramon Tena

Mediador

 

 

Avortament i coprincipat: debatem des de l’empatia (i 2)




Cal empatia amb els que defensen posicions contràries, proposàvem l’altre dia. També respecte al debat sobre la despenalització de l’avortament. Estar en una banda o en l’altra no ens fa ni millors ni pitjors persones.

Això vol dir que no s’ha d’afrontar el debat sobre l’avortament? Doncs no, tot el contrari. En primer lloc, perquè és un debat que està present en la societat, i que no desapareixerà. De fet, des del 2005 aquesta demanda ha anat apareixent amb més o menys força. A més, silenciar o menystenir-lo no farà desaparèixer la polèmica. Al contrari, com estem veient, quan una de les parts en un conflicte no se sent escoltada i reconeguda per l’altra sol enrocar-se i extremar més els seus punts de vista.

En segon lloc, penso que no s’està plantejant en els termes adequats, ja que s’està presentant com una decisió que només té dos possibles sortides: o avortament o coprincipat. Diversos comentaristes han donat a entendre que l’Església catòlica (i de retruc un copríncep episcopal) mai acceptaria la despenalització de l’avortament a Andorra. Però en els darrers 40 anys Andorra ha passat per moments de tensió que han posat en greu perill la figura institucional del coprincipat. I sempre hem estat capaços de trobar punts d’entesa que ens han permès avançar.Tan diferent és en aquest cas? En tot cas, penso que si no afrontem el conflicte estem perdent oportunitats d’avançar i millorar com a societat.

I un suggeriment per encetar-lo: les xarxes socials s’han convertit en un dels escenaris principals d’aquesta polèmica. Però cal ser conscients que les xarxes, on estem més centrats a atacar que a escoltar, no són l’escenari més adequat. I l’anonimat amb què molts creuen jugar a internet, tampoc hi ajuda. Com deia, cal obrir un debat però fet des de la calma i el respecte. En l’àmbit de la mediació existeixen nombrosos mecanismes i dinàmiques que permetrien facilitar un diàleg constructiu que generi empatia i basteixi ponts.

Sovint, expressem opinions sense ni tan sols conèixer personalment algú que opina de forma diferent. I aquest és un dels grans obstacles a qualsevol diàleg. Per això, no voldria acabar sense compartir una de les dinàmiques que en comunicació no violenta es fan servir per facilitar converses en aquest tipus de polèmiques:

En primer lloc, busqueu algú que defensi un punt de vista totalment contrari al vostre. En un país com Andorra no és gens difícil.Quedeu, cara a cara, per mantenir una conversa entorn al tema. En segon lloc, no intenteu convèncer a l’altre, ni proveu de treure’l de l’error en què penseu que es troba. Simplement, escolteu sense jutjar, evitant els qualificatius que hem sentit tant aquests dies. És molt probable que en acabar la conversa no hagi canviat el vostre punt de vista (ni el seu), però aquest tampoc n’és l’objectiu, sinó aconseguir enriquir el debat entenent totes les posicions.

De fet, aquest és un exercici que seria altament enriquidor per a tots els participants en aquesta polèmica: des d’activistes d’una i altra banda fins a polítics o representants institucionals. Seria una bona iniciativa que alguna entitat o institució donés un pas endavant per promoure el diàleg a través d’iniciatives d’aquest tipus. Algú s’hi anima?

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte