Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eva Sánchez

Eva Sánchez

Fisioterapeuta

 

 

Baixa de maternitat essent autònoma
Sóc andorrana i fisioterapeuta. Des de fa tres anys, amb la meva companya, ens vam endinsar en el mon dels autònoms, amb el nostre propi centre de rehabilitació.

Ara que estem en aquest mon, ens hem trobat que hi ha moltes diferències entre ser assalariats o ser autònoms. Resumint: podríem dir que els assalariats tenen molts drets, la qual cosa em sembla perfecte, però els autònoms tenim més deures que drets... Sent una situació indignant.

Primerament voldria parlar de la situació en la que ens trobem, els autònoms andorrans, respecte a les quotes que hem de pagar. Hem de cotitzar al mes, 464,62 euros, si no optes per cap tipus de reducció, en base als 2.111,91 euros que algú a estipulat que és el salari mig d’un autònom d’Andorra. Tenim la opció de poder reduir aquesta quota, però això et repercuteix de forma directa, en la prestació econòmica que et toca si estàs de baixa.

Esmentat això, voldria centrar-me, com a part afectada, en parlar de la baixa de maternitat. He de dir que estic embarassada, a punt de donar a llum. Estava molt contenta quan vaig escoltar que per fi, es modificaria la llei de la durada de la baixa de maternitat, que passava de setze a vint setmanes. Però, quina ha estat la meva sorpresa, quan m’he assabentat que, la llei que va entrar en vigor al febrer del 2019, només es va modificar per a mares assalariades. Per a les mares autònomes, aquesta llei entrarà en vigor el 17 de setembre del 2019. Amb la qual cosa, si, com és el meu cas, dones a llum entre el 2 de febrer del 2019 i el 16 de setembre del 2019, et corresponen setze setmanes, i no vint com a la resta de mares... Aquest fet em fa sentir molt malament, discriminada i menyspreada, ja que no som igual de mares?, no cotitzem suficient?

Aquest interval de temps a què es deu?. Hi ha coses que no entenc, per part meva es un mes que em treuen per poder dedicar-li tot el temps possible al meu fill, i d’altra banda, és un mes que el meu fill no podrà gaudir de igual forma de la seva mare. Segons l’OMS, es recomana que la lactància materna sigui exclusiva fins als 6 mesos, però, de moment, només una part assalariada d’Andorra ho pot fer durant cinc mesos, jo, ni això...

No sé si amb aquest escrit aconseguiré alguna cosa, però, si hi ha més mares en la meva situació, cosa que crec que no hi hauran gaires, ja que han de donar-se diferents factors alhora, ser autònoma, estar embarassada i donar a llum del 2 de febrer al 16 de setembre, però és igual, les que siguem, espero que no es quedin callades, i que ho denunciïn, ja que pel fet de ser autònomes no ens han de discriminar d’aquesta manera, si es canvia la llei que es canviï per a tothom, al mateix temps. Aquest tema també influeix en la baixa per paternitat, diferent entre assalariats i autònoms...

D’altra banda, si un autònom presenta una baixa a la CASS, per exemple per una malaltia, el salari estipulat de 2.111,91 euros desapareix, i, el primer mes es cobra el 53%, posteriorment el 66% i a partir dels 540 dies (divuit mesos), el 60%. D’aquesta manera, la cotització mensual ja queda descomptada del que et paguen... Això fa que, tot i que estiguis cotitzant respecte al percentatge a l’hora de percebre la teva baixa, mai arribes a cobrar el salari que algú Ha estipulat. Les assegurances privades tampoc faciliten les coses, i t’has de plantejar tenir-ne una per a no passar gana estant de baixa laboral (he de dir que jo no tinc cap d’assegurança de complement de baixa).

Per concloure i finalitzar, esmentar que, si volem igualtat que sigui en tots els aspectes, entre dones, entre homes, entre dona – home, entre assalariats i autònoms... d’aquesta forma, l’embaràs no perjudicarà laboralment a cap dona.

Espero que aquestes paraules facin pensar a algú i es pugui modificar allò que sigui necessari, sense haver d’esperar al 17 de setembre...

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic