Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Joan Amigó

Joan Amigó

Naturista

 

 

Beneficis de dormir bé
El descans és fonamental per estar en plena forma durant el dia, però s’ha d’aconseguir que aquest descans sigui el millor possible. Dormir no és un luxe, és una necessitat vital. És imprescindible per a un correcte funcionament del nostre cos i per a un desenvolupament òptim de les nostres activitats diàries. Per això hem de parar especial atenció a tot el que fa referència al son i al descans, ja que les bones pràctiques que posem en marxa en aquest sentit són una inversió de futur en salut i qualitat de vida. Dormir és essencial per el desenvolupament de la nostra memòria. Dormir és viure.
Dormir és essencial per a la vida tant com menjar o beure. La manca de son reiterada o la mala qualitat del son pot implicar trastorns molt greus per a la salut física i psicològica de l’ésser humà. Augmentar la qualitat del descans i del son es tradueix en un increment de la nostra qualitat de vida. Per tant, és molt important prendre consciència dels beneficis d’un correcte descans i saber com millorar-lo.
1. La ventilació: la bona ventilació de l’habitació és un factor decisiu per fruir d’un descans òptim, ja que millora la respiració i aconsegueix que aquesta sigui tranquil·la i regular. El principi bàsic de la respiració consisteix a aconseguir l’equilibri entre l’oxigen de l’aire i el gas carbònic. Si l’habitació no està ben ventilada tenim el risc de dormir en un ambient amb baixa concentració d’oxigen. Per tant, recomano que es dormi amb la finestra una mica oberta que permeti renovar l’aire. És cert que a l’hivern  perdrem calefacció, però guanyarem salut. Naturalment, caldrà posar les mantes que calgui per no passar fred.
2. La temperatura: la temperatura ambiental òptima per  dormir i descansar oscil·la entre les 18 i els 22 ºC. L’excés de temperatura disminueix les nostres defenses contra certes malalties microbianes. Encara que ens haguem d’abrigar una mica, és millor dormir amb una temperatura inferior a la que suportem durant les hores diürnes.
3. Evolució del son: no totes les persones necessiten el mateix nombre d’hores per descansar. A més a més de les característiques físiques i mentals de cada persona hi influeix, de manera molt important, l’edat. Dormir és fonamental en les nostres vides, ja que ens permet descansar i renovar l’energia perduda pel nostre cos. Però, ¿quantes hores són necessàries per un bon descans? Aquest nombre varia en funció de diversos factors, entre ells l’edat i els gens. Es desconeix amb exactitud el nombre d’hores que necessita dormir el nostre organisme, però els límits van des de les 6 fins a les 9 hores diàries.
Encara que cada persona és diferent, podem dir, com a regla general, que els nens han de dormir unes 10 hores al dia, els adolescents 9, i els adults 8. A Espanya es dorm una mitjana de 7 hores. En aquest sentit, podem assenyalar que els espanyols ens trobem entre aquells que menys dormen a Europa, juntament amb els portuguesos i austríacs, a causa dels nostres costums culturals. En efecte, acabem de treballar tard, sopem també tard i no anem a dormir generalment abans de les 12 de la nit, mentre que ens aixequem aviat per anar a treballar, com la resta dels europeus.
Els especialistes diuen que cada vegada dormim menys, fet que es tradueix en una gran irritabilitat, pèrdua de concentració i cansament. Per això, per estar tranquils, rendir més al dia i tenir bon humor, hem de descansar prou i fer un plantejament de les hores que hem de dedicar al descans. Sembla que l’estrès motivat pels nous estils de vida fa disminuir les hores dedicades al son, i es calcula que en els països occidentals les hores de dormir s’han reduït en un 20%, és a dir, en unes dues hores diàries. 
Un son reparador és una font de salut i bellesa. Per facilitar el son en alguns casos és bo prendre una infusió de valeriana. També ajuda una dutxa d’aigua calenta abans de posar-se al llit si és hivern. Si és estiu, una bona caminada després de sopar i posar-se un embolcall fred durant 10 minuts. La combinació de l’exercici de caminar i la hidroteràpia de l’embolcall relaxa el sistema nerviós, millora les digestions, corregeix el restrenyiment, augmenta les defenses i ajuda a passar una bona nit de descans. Tots aquests consells els trobareu al meu llibre El cuerpo.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic