Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de SVela

Susanna Vela

Consellera general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

 

 

Benestar i propaganda




A finals del 2017 es va publicar en un diari estranger un article, millor dit, un panegíric, sobre el benestar social a Andorra com a objectiu prioritari del Govern de Demòcrates per Andorra, en què explicava que invertirà en protecció a la infància, la lluita contra la violència de gènere –se suposa, masclista–, la igualtat i els habitatges socials. No és la primera vegada que aquest mitjà canta les excel·lències de la política del nostre Govern. La crònica, molt de mèrit, que diguem, no en té, ja que es fa pagant i ja sabeu allò de sant Pere. El que ha sobtat i enutjat part de la ciutadania –algun llepa l’ha ovacionat– és que es vengui el (suposat) benestar social com s’ha fet amb l’obertura econòmica, les infraestructures previstes (?) –heliport–, les activitats turístiques i la seguretat ciutadana.

No contents amb l’autobombo expliquen que hi han destinat 24 milions d’euros, és a dir, el triple dels que s’hi van destinar el 2009. Faltava dir que era amb el govern socialdemòcrata, però amb un fet clau per valorar-ho adequadament: amb un pressupost bloquejat per l’oposició formada per Coalició Reformista i Andorra pel Canvi... grups polítics progenitors de la coalició de DA.

La realitat per a una part important de la població d’Andorra són unes pensions de jubilació i d’invalidesa molt baixes (la pensió mitjana a Andorra és de 600 € i més del 85% de les prestacions són inferiors a mil euros). Aquestes prestacions s’han reduït encara més després de la darrera reforma de la llei de la CASS i l’aprovació de la de serveis socials i sociosanitaris la legislatura passada, que modificava el barem patrimonial i suposava un canvi radical en la situació dels drets socials més bàsics i fonamentals al nostre país. Tenim també problemes per accedir a l’habitatge de lloguer –recordem que el 2016 el Govern va optar per suprimir el Departament d’habitatge perquè deia que no n’hi havia necessitat–, salaris insuficients per a una vida digna i dificultat d’emancipació dels joves.

En un intens debat monogràfic de polítiques socials al Consell General vam poder demostrar les retallades aplicades en pensions de jubilació, prestacions socials i, de manera encara molt més cruenta, en les pensions d’invalidesa. Un temps per veure com s’han endurit els criteris i el discurs respecte als drets socials, ara reconvertits en ajudes socials, i per comprovar fins a quin punt DA està disposat a esgotar els recursos econòmics i de tot tipus de les famílies... Només cal veure les darreres idees expressades sobre la CASS.

Ja poden anar parlant ara d’igualtat, quan van deixar desatesa la secretaria d’Estat que hi vetllava perquè la veien prescindible i ara, a la segona legislatura de DA, la tornen a dotar, quan va ser el PS qui va aconseguir suprimir de la legislació el contracte de baix rendiment per a persones amb diversitat funcional. Estarem molt atents a l’evolució del servei d’atenció a les víctimes de violència masclista o la contractació de persones amb diversitat funcional per part de la xarxa d’empreses inclusives.

I què dir respecte dels drets dels infants? Comptem des del 2014 d’anàlisis fetes sobre la infància en perill per la Fundació Julià Reig, i encara no comptem amb una llei integral d’atenció i protecció a la infància i l’adolescència ni amb l’establiment de mesures de coordinació i planificació de les polítiques d’infància.

Quin serà el proper gran reportatge? Que a Andorra sortirà molt barat acomiadar els treballadors? Que hi haurà formes de contractació més econòmiques? Que tindrem, encara més, uns exigus drets laborals perquè no hi haurà un sindicat amb força per defensar els drets dels treballadors? O que tindrem una administració pública afeblida i disminuïda sense funcionaris perquè polítics i grups de pressió tinguin les mans més lliures (encara més)?

To be continued...

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte