Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de TDiaztorrent

Txema Díaz-Torrent

Escriptor

 

 

Benito, rei del món




Les darreres dècades el debat internacional ha girat al voltant de quin país tenia més o menys ascendent en els equilibris de poder a escala planetària. Però, mentre que uns s’han dedicat a fer soroll, n’hi ha que han optat pel sigil i el perfil baix com a tàctica de domini universal. Ianquis, xinesos i russos perdien el temps discutint qui la feia més llarga, i al final qui s’ha endut el gat a l’aigua és el Benito, de la foneria dúctil que duu el seu nom. Us ho demostro.

Cada vegada que trepitgeu la tapa d’una claveguera, que desvieu la mirada cap a una reixa d’instal·lacions municipals soterrades, o que seieu en un dels nombrosos bancs espargits per la geografia pàtria, ensopegueu amb les mateixes lletres destacades en ferro fos: Fundición Dúctil Benito. Perquè us en feu una idea, el 2020 la companyia fundada al Bages va facturar, sota la renovada firma Benito Urban, 38 milions d’euros, el que dona una panoràmica del volum de l’empresa. Les solucions de la casa per a seguretat viària, enllumenat públic, parcs infantils o mobiliari urbà s’estenen a dia d’avui per Jaén, França, Israel, Bombai, Qatar, Lapònia o Croàcia, només a tall a exemple. Ras i curt, en aquests indrets, i en la resta que omplen un llistat considerable, és impossible seure en una ciutat, dur els nens a jugar o caminar a la nit pel carrer, sense fer-ho en un seient, un parc o a la llum de les fanals gestats a cal Benito. La versió oficial és que la firma va constituir-se el 1992, però jo no m’ho empasso. Tinc la noció inequívoca que duc quasi cinquanta anys trobant el nom de la marca arreu. He crescut a l’ombra de l’amic Benito, a l’escalf de la seva abraçada, i allà on hagi pogut anar de ben segur que sempre m’he sentit protegit perquè ell era amb mi. És més: no dubto, ni per un segon, que la fàbrica porta segles al món. Si no, vejam: qui hi havia abans? Sabríeu dir-m’ho? Doncs això. A més, per als escèptics, aquí una prova irrefutable: aneu a mirar les fotos de l’arribada de l’expedició d’Amundsen al Pol Sul, el 14 de desembre del 1911. Si us hi fixeu bé, al fons a la dreta hi veureu un desguàs d’aigua amb les sigles FDB. Incontestable.

Estic convençut que Benito és l’evidència definitiva que calia per demostrar que la teoria de la terra buida és certa. Ja sabeu, la hipòtesi que defensa que el globus terraqüi és buit per dins i farcit de túnels que connecten diversos racons, un bon nombre d’ells en punts diametralment oposats, del mapamundi. Però, en contra de la creença ancestral que les grutes subterrànies han aparegut al llarg de mil·lennis, de forma natural, molts tenim meridianament clar que són obra del Benito, que té la clau de totes les tapadores. I no hi ha res més a dir.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte