Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Antonia Escoda

Antonia Escoda

Formació contínua

 

 

Benvinguda neu




Ja la tenim aquí: la nevada, just a temps per recordar-nos que a vegades els homes del temps també l’encerten. 

Ja la tenim aquí per recordar-nos que la desobediència civil té altres finalitats que no desentendre’ns hivern rere hivern de les recomanacions d’equipar-nos a partir de l’octubre, i d’evitar agafar els vehicles particulars en lloc del transport públic.

Evitar tenir els magatzems buits i estalviar als repartidors la perillosa tasca d’escalar els munts de neu acumulats per les llevaneu intentant mantenir l’equilibri i no perdre res pel camí. 

Intentar empatitzar amb els treballadors de la neu i no arriscar-se a esdevenir un obstacle més enmig de la calçada, dificultant les tasques d’uns i altres. I per què no, posats a fer, col·laborar en aquestes. Col·laborar, netejant la teva vorera, no esperar que vingui l’administració a fer-t’ho, i anticipar-se als problemes de caigudes, nervis pels retards i altres. Dies per recordar aquella  llegenda del teletreball i que el món no s’acaba si no arribem al despatx.

Anticipar-se, gran paraula! De què ens serveixen les cada cop més acurades previsions, l’adquisició de tecnologies cada cop més punteres si després no els fem ni el més mínim cas?

Com definir-ho? Prepotència, imprudència?

M’agrada quan la natura ens torna a posar a lloc ni que sigui només per unes hores.

Saber que hi ha imponderables, que malgrat que l’home s’ha fet l’amo de la Terra i l’ha intentat adaptar a la seva conveniència, maltractant-la, torturant-la, espoliant-la, aquesta de tant en tant es revolta i ens recorda  que a ella no la domina ningú.

Stephen Hawking  deia que els ciutadans necessiten tenir uns coneixements bàsics de les qüestions científiques per poder decidir de manera informada, que era fonamental tenir una societat més crítica, menys crèdula, més racional i científica en definitiva.

Bé, pel que fa a les qüestions científiques, què dir-vos, cada cop estem més equipats tecnològicament parlant, però escoltem el que ens diuen els científics només quan ens interessa. Avui, ja sortiran per exemple els negacionistes del canvi climàtic per recordar-nos que això dels canvis de temps és quelcom cíclic, que no hi tenim cap responsabilitat.

Una societat més crítica? Déu n’hi do com de crítics podem arribar a ser. Però una crítica sense propostes alternatives, sense voluntat de construcció, no ens porta enlloc.
Una societat menys crèdula... Millor ni ho comento! Com deia Isaac Asimov, acontentar-se de creure ens evita la penible necessitat de pensar!

Més racional? Racional seria tenir en compte les coordenades del problema, analitzar-les i actuar en conseqüència, oi? Doncs està clar que no hem entès res.

Oblidar que el nostre país és un país de muntanya, i no intentar convertir-lo en un parc temàtic, però està clar que quan encomanem la feina a gent que no és coneixedora del que significa l’alta muntanya, no anem enlloc.

I una nevada com la d’ahir és el que té... aquest poder de paralitzar per unes hores un país. I què? Potser deu ser que enyoro aquells temps en què no intentàvem lluitar contra l’impossible. Ens retrobàvem tots a l’hotel Cimes i passàvem el dia fent timbes i explicant batalletes. Que no passa res. Que en comptes de lluitar contra la natura, el que hauríem de fer és intentar adaptar-nos-hi. Aprofitar aquests moments de parèntesi per pensar –uix, no, que això no convé– per preparar l’endemà, per construir, ni que siguin relacions humanes al voltant d’una Botifarra.

Malgrat que la natura en forma de neu s’entesti a intentar aturar-nos i fer-nos gaudir d’un temps, d’uns minuts de reflexió necessària, nosaltres continuem impassibles, capficats, en aquesta boja cursa cap endavant. 

Apa va, no us queixeu, que el nostre país està preciós avui. Un ninot de neu, una batalla de boles de neu, una bona sessió de pala (més barat que el gimnàs!). Que demà torna a ser la guerra!

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte