Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de JFernandez

Júlia Fernández

Bibliotecària

 

 

Benvinguts a la nova Nacional




La Biblioteca Nacional, institució que custodia el patrimoni bibliogràfic del país, va instal·lar-se a la casa Bauró, al bell mig del barri antic d’Andorra la Vella, l’any 1996. Un any abans, el ministeri encarregat de la cultura havia decidit separar el fons que conformava la col·lecció bibliogràfica nacional del fons de caràcter general per tal de millorar la seva gestió i de passada solucionar els problemes d’espai que començaven a produir-se. Va ser llavors quan el ministeri encapçalat per Pere Canturri Montanya, decidí habilitar l’antiga casa pairal de la Clara Rabassa, per tal d’instal·lar-hi un servei de biblioteca.
Amb els anys, però, aquella biblioteca, inicialment ampla i espaiosa, va anar omplint-se a poc a poc fins a esdevenir un espai que no ens permetia garantir la preservació i conservació d’una col·lecció que la Llei del patrimoni cultural ens obligava, i ens obliga, a salvaguardar.
Cap a principis dels anys 2010 comencem a plantejar-nos la necessitat urgent de disposar d’un nou emplaçament, i quatre anys després sorgeix l’oportunitat de rehabilitar l’antic Hotel Rosaleda d’Encamp per tal d’ubicar-hi bona part dels serveis de cultura, en aquell moment dispersats per tot el territori. Això ens permetria estalviar en matèria de lloguers i sobretot ens facilitaria el treball en conjunt, establint sinergies entre els diferents serveis. 
I vet aquí que arriba l’any 2015, i amb els inicis de la rehabilitació i adequació de l’edifici arriba també una de les primeres polèmiques: és realment el Rosaleda l’espai idoni per instal·lar la  Biblioteca Nacional? Havent buidat ja la casa Bauró, i iniciant les tasques per instal·lar-nos a la planta baixa del nou edifici, deixeu-me que us faci cinc cèntims del que jo, professionalment, considero una millora substancial, de cara a la col·lecció i als serveis que s’oferiran.
Històricament les biblioteques nacionals s’han situat a edificis emblemàtics, i evidentment l’antic Hotel Rosaleda ho és. Dissenyat pel prestigiós arquitecte català Adolf Florensa, i declarat BIC, és un dels màxims exponents de l’arquitectura del granit del nostre país. L’elevat nombre d’espais dels quals consta ens han permès dur a terme una restauració i adaptació acurades, i pal·liar d’aquesta manera els possibles inconvenients derivats del fet que originàriament no fou concebut per allotjar una biblioteca. 
L’augment del nombre d’espais ha propiciat un increment i millora dels serveis. Han augmentat els punts de consulta en nombre, i també en diversitat. A la nova biblioteca disposareu d’espais comuns de lectura, diversos punts de consulta de catàlegs i bases de dades, espais individuals de treball i espais polivalents per poder treballar en grup o amb materials de gran format. Tots ells equipats amb les connexions necessàries perquè pugueu treballar amb els vostres dispositius.
La custòdia de materials de diferent natura i suport, ens condiciona a l’hora de distribuir-los per zones, ja que cadascuna haurà de tenir unes condicions ambientals adaptades. Així doncs disposem de diversos espais de reserva i d’emmagatzematge del fons, equipats amb  sistemes que ens permeten regular la temperatura i la humitat, evitant d’aquesta manera que els materials puguin fer-se malbé o desaparèixer.
La tria del mobiliari i equipaments, així com la seva distribució, s’ha fet respectant al màxim les recomanacions de les principals institucions bibliotecàries del món en matèria d’accessibilitat. El que a priori pot semblar un desaprofitament de l’espai, és la conseqüència directa de garantir els drets constitucionals d’accés lliure a la informació i a uns equipaments finançats amb diners públics. 
I el punt més controvertit de tots... la pèrdua de la centralitat. Bona part de les biblioteques nacionals del món es troben a les capitals, en això estem d’acord. Però Andorra té molts avantatges i no aprofitar-los seria un error. Un país amb les nostres dimensions gaudeix del privilegi de poder ubicar els diversos serveis públics allà on disposi d’espais propis, si aquests estan equipats amb places d’aparcament properes i disposen de bones connexions en transport públic.
Podria afegir molts més avantatges, però us deixarem descobrir-los personalment a partir del 10 d’agost. No dubteu a visitar-nos!

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte