Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

Bestiar andorrà
El maig del 1898, el delegat permanent, Edmond Robert, informa el síndic, Bonaventura Maestre, que en breu el veguer francès Charles Romeu viatjarà a les valls per tal de fer el recompte anual del bestiar andorrà. S’espera que arribi en 5 o 6 dies i demana al síndic que doni les instruccions necessàries perquè el treball preparatori d’aquesta operació, segons les condicions indicades en una carta anterior, estiguin acabades quan arribi el veguer. Charles Romeu informarà el seu delegat permanent dels resultats del recompte del bestiar andorrà. El bestiar existent a Andorra tenint en compte els poltres i els vedells que naixeran en breu són: raça de cavalls, 784 caps; raça de mules, 206 caps; raça d’ases, 153 caps; raça bovina, 2.815 caps, raça ovina, 15.690 caps i raça caprina, 1.594 caps.

La immunitat dels drets a l’entrada a França durant un any (de l’1 de juliol de 1898 al 30 de juny de 1899) serà en conseqüència limitada a les quantitats següents: raça de cavalls, 269 caps; raça de mules, 69 caps; raça d’ases 51 caps; raça bovina, 739 caps; raça ovina, 5.230 caps; raça caprina, 532 caps.

El novembre de 1904, Charles Romeu escriu al síndic per saber amb més detalls les mesures que han pres per la repressió del frau duaner en matèria de bestiar. Els certificats lliurats a les bèsties que tenen dret a la franquícia, només seran vàlids durant tres dies a partir de la data de lliurament. Als certificats s’haurà d’esmentar els noms del venedor i comprador i les categories del bestiar. Si algú comet un abús d’aquests documents, ja sigui venent-los ja sigui substituint bestiar estranger al lloc de l’andorrà, se li aplicarà una multa de 800 pessetes. Queda clar que el bestiar que no tingui certificat lliurat per les duanes franceses no podrà ser inscrit als registres comunals de bestiar autòcton (padrals). Aquest fet sorprèn el Consell General que ha llogat l’estable després de l’acceptació del Veterinari-Inspector del despatx de duana de l’Hospitalet que només demanava algunes lleugeres reparacions. Charles Romeu demana al síndic que facin el que calgui per posar remei a la situació i regularitzar-ho tan aviat com es pugui.

A més, resulta que el bestiar boví ha de ser sotmès a la tuberculinisació al local que Andorra ha llogat a França, a l’Hospitalet. L’estable, llogat pel Consell General a la persona coneguda com La Rousette no compleix, segons el ministre d’Agricultura francès, les condicions exigides per l’Administració Superior. A l’estable li manquen obertures per assegurar una aeració suficient, no és espaiós i no és ni susceptible de ser condicionat conforme a les prescripcions ministerials.

El veguer francès informa immediatament al síndic general de les condicions exigides i li demana que el tingui al corrent de les mesures que portaran a terme d’urgència per resoldre aquesta situació que cal regularitzar immediatament.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte