Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Joan Lluís Ayala

Joan-Lluís Ayala

Historiador

 

 

“Biba la kultura”




Entre les distraccions de la meva època d’assistència a l’institut d’Aixovall –perquè no la puc catalogar d’estudi– m’entretenia a observar les inscripcions amb què anònimament alguns estudiants amb més o menys traça decoraven els lavabos. Una forma d’expressió en un moment d’introspecció fisiològica i emocional on expulsaven els budells anímics i ideològics mitjançant bolígrafs, retoladors o a través de la tècnica del baix relleu. Posteriorment alguns ens aproximàvem a través de la interpretació de manera autodidacta sense cap finalitat determinada.

L’amanit era divers, amb certa preponderància d’alguns temes de caràcter polític relacionats majoritàriament respecte a la territorialitat de l’Estat veí del sud, però per contra no hi havia cap signe de patriotisme vers Andorra. Així mateix, paradoxalment en un país on la major part de la població és d’origen immigrant, hi havia apologia d’ideologies extremistes, com ara esvàstiques i signes comunistes. Per altra banda hi havia missatges pacífics amb proclames hippies que a voltes s’acompanyaven amb  lletra i dibuixos de  cigarretes i fulles de marihuana.

Però d’entre tot el reguitzell se’m va quedar registrat especialment un que deia “Biba la kultura” per la visió frontal amb el qual acostumava a visitar el mateix escenari,  així com per la ferma escriptura amb el corresponent segell i rúbrica de l’anagrama anarquista. D’elements anarquistes n’hi havia més, com el mític “Anarquía y Birra Fría”, però suposo que aquest tenia un component més profund sobre una manera de denunciar l’ordre establert i fer un sarcasme sobre la cultura.

D’aquesta manera aquests flaixos de memòria i la dèria d’interrelacionar i buscar connexions amb els pas dels anys  m’inciten a intentar lligar quina seria la gestació i embrió d’aquests missatges. No gosaria atribuir l’autoria d’aquelles pintades –sovint les aparences enganyen– amb el pas del temps i la suposada maduresa m’agradaria saber si es refermarien d’allò escrit en època adolescent. Perquè malgrat les vicissituds de cada moment, un element que tempera el virus de la ignorància i l’extremisme, independentment de l’edat i context, és el de  la cultura. L’ampli ventall que abraça  és una bona medicina per al creixement  personal i col·lectiu. Una manera de cultivar-se tal com deriva la reminiscència de la paraula i també fomentar l’esperit creatiu i crític per a evitar, en la mesura del possible, convertir-nos en éssers autòmats i manipulables.

Perquè la pandèmia ha focalitzat les necessitats primàries, que són els sustent biològic, però cal ser conscients com hauríem afrontat per exemple el confinament sense música,  un llibre,  el cinema… La piràmide de prioritats es pot veure trasbalsada, però cal no obviar que la cultura és una font d’equilibri que afavoreix la salut mental i cal buscar una harmonia integral. Així mateix, si es vol integrar com una peça de l’engranatge social cal abraçar les diverses expressions culturals en un món globalitzat però tenint en compte que som un país amb un substrat historicocultural de fortes arrels. 

La realitat és que tradicionalment la cultura sovint ha estat massa instrumentalitzada per part de les administracions i el mecenatge, en general, s’ha fonamentat segons la voluntat política de torn. No obstant això, també hi ha hagut apostes que han tingut recorregut, però moltes més s’han diluït per manca de criteri.  Per aquesta raó és positiva, en temps de crisi sanitària i per defecte econòmica, la iniciativa ministerial amb el Llibre blanc sobre la cultura, en què s’ha volgut implicar els agents culturals públics i privats.

El Llibre blanc és una bona manera de reflectir opinions i fer la radiografia de la situació, així com definir un full de ruta amb  consens. Però també seria altament desitjable que no es quedés en una manifestació de bons desitjos i que  tingui continuïtat per tal que la confiança en els nostres agents culturals no sigui només de caràcter conjuntural com a mesura d’urgència pandèmica, sinó que a partir d’ara sigui una màxima tenir present el producte nacional que a banda de proximitat també ho és de qualitat.  

 

 

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte