Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere Baró

Pere Baró

Secretari d'organització del Partir Socialdemòcrata

 

 

Bienvenu, M. le Co-Prince
El 13 de setembre vam tenir la visita del copríncep i president de la República Francesa, M. Emmanuel Macron. Com tots sabeu, va visitar les 7 parròquies així com parlar amb algunes de les autoritats del nostre país: representants de les majories comunals, així com amb representants del Govern. Moment que van aprofitar per explicar-li la situació del nostre país, així com els avenços en matèria social, econòmica, i un dels punts més importants: la negociació amb la Unió Europea.

Evidentment, es van encarregar personalment que el Sr. Macron conegués només la versió oficial de les nostres autoritats, ja que segons ells, no tenia temps per poder trobar-se amb la resta de grups parlamentaris a escala nacional. És a dir, a trobar-se amb representants d’una gran part de la població andorrana.

És per això que, ja que els meus companys parlamentaris del Partit Socialdemòcrata i la resta de grups parlamentaris que no formen part del Govern no van poder donar-li la seva visió sobre l’Andorra actual, m’agradaria, si m’ho permeteu, donar-li aquesta visió, no sigui cas que s’hagin deixat algun detall (perquè després ens diguin que des de l’oposició no volem col·laborar).

Sr. Macron, de ben segur que els nostres governants li han degut explicar que els habitants d’Andorra viuen en una situació d’empobriment cada vegada més greu i visible: habitatges a uns preus tan elevats que són impossibles d’assumir, sous que no pugen prou, condicions laborals cada vegada més dures i amb menys drets, sense oblidar la greu situació que viuen les dones que no tenen la llibertat de decidir sobre el seu cos i amb una greu manca de seguretat per a moltes d’elles.

Segur que el cap de Govern va tenir temps per explicar-li que el nostre sistema democràtic passa a segon pla quan, segons ells, és impossible escoltar a la població i mantenir el Coprincipat, o que en aquest país només compten 27.278 de les persones que hi viuen, i la resta només la volem per treballar i que paguin impostos. Deixem decidir els quatre de sempre, que és molt més còmode. Però potser això ho van poder explicar els nostres cònsols quan va parlar amb ells, que ells no representaven la majoria dels habitants de les parròquies, però que ja els està bé una llei electoral que només representa uns quants i deixa una majoria sense veu durant quatre anys.

De ben segur que el Sr. Gallardo, després d’explicar el programa de d’Acord, va tenir temps d’explicar-li el cas del seu antic secretari d’Estat i com de malament el vam tractar des de l’oposició, perquè si alguna cosa ha quedat clara és que no va fer res de greu, per això el van acabar destituint de totes formes. Us asseguro que em moro de curiositat de saber què en pensa el nostre copríncep d’aquesta anècdota. Encara que potser, amb el temps que li va haver de dedicar per explicar la seva jugada postelectoral perquè l’entengués potser no va tenir temps per explicar-li bé la resta –amb el que ens està costant entendre als electors, potser soc massa exigent.

En definitiva, segur que van comentar que des d’Andorra no podem estar més lluny de seguir la divisa del país que governa: Liberté, Égalité, Fraternité. I deixeu-me afegir-hi laïcité.

Espero que el nostre Govern hagi tingut temps d’explicar-li aquestes i altres realitats andorranes. No sé si llegirà aquest petit complement, per tenir una visió més completa de l’Andorra que ens deixen els actuals governants nacionals i comunals. El que em tranquil·litza és que encara que els actuals governants, i alguns dels antics, no els agrada gaire (demostrant la seva visió democràtica), escoltarà aquesta visió que li donarà el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López Agràs, a la pròxima reunió del Consell d’Europa. Pesi a qui pesi.

Comentaris: 1

Comentaris

Tens tota la raó. Estic a punt de jubilar-me i ja em veig agafant les maletes i anant a viure allà on pugui pagar-me un lloguer. perquè en aquest país ja no hi tindré lloc.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic