Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de EAranda

Elena Aranda

Assessora literària

 

 

Bons lectors, grans admiradors




Aquesta història està dedicada als lectors. Als bons lectors. Sense cap distinció de gènere. La protagonitza Rainer Maria Rilke. El 8 de febrer de 1914 (dilluns), des de la Rue Campagne-Première de París li escriu a la seva “estimada, estimada” Lou Andreas-Salomé una carta amb la següent postdata: “En els pròxims dies t’enviaré un llibre de Marcel Proust, la segona part és sobretot novel·la, però la resta, meravellosa, plena d’idees inesgotables i punts de vista, i molt interessant per a la psicoanàlisi!” Una nota al peu de pàgina especifica que el llibre de Proust és Du côté de chez Swann, París, 1913. I que “Rilke va ser-ne un dels primers lectors. Esdevindria ben aviat un gran admirador” de l’escriptor.

Sembla que el protocol mencionat és l’indicat. No ens podem convertir en admiradors d’un autor si abans no som uns bons lectors seus. A la presentació que l’editorial Límits va programar, divendres a La Puça, del segon volum de Rainer & Lou. Cartes seleccionades (1897-1926) va quedar ben reflectit.

Primer en la figura notable de la Lou Andreas-Salomé. Estigmatitzada injustament com a “temible seductora d’intel·lectuals”, va ser alguna cosa encara més important que amant de Rilke. Com es recull al pròleg, el poeta té una “necessitat permanent de benedicció de la seva obra” per part seva. Fins a un punt que el lligam intel·lectual entre ambdós va restar inalterable després de concloure la relació amorosa.

Després, en la dels mateixos editors del llibre, reconeguts adeptes de Rainer Maria Rilke. Més encara arran de la privilegiada posició de passar pel procés de publicació, en dues parts, de l’epistolari mantingut entre el poeta i la seva amant. Per a Miquel Clua i Marc Miró ha estat un debut com a editors temerari i –veient el resultat– molt meritori. Entre el primer i el segon volum es veu una maduresa en l’ofici ben estimulant per als seguidors d’un segell que ens depararà grans sorpreses.

I, finalment, en la lectora apassionada del catàleg de l’editorial, present aquella vetllada a la llibreria. Ambdues vam coincidir a considerar La nena que li agradaven massa els llumins, de Gaétan Soucy, com un dels títols més impressionants de Límits. Va ser ella que em va donar la clau emocional per entrar en el segon volum de Rainer & Lou: “Comença per la cita”, em va suggerir, “gairebé em fa plorar.”

I com que els consells dels bons lectors sempre s’han de seguir, tanco amb ella ni que sigui per motivar a llegir el que vindrà a continuació: “Un poeta no ha de renunciar a la vida. És la vida la que s’encarrega de rebutjar-lo.” Eugenio Montale, poeta italià (1896-1981).

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte