Es defineix la vida útil d’un aliment com el temps màxim durant el qual un aliment conserva totes les seves propietats organolèptiques (color, olor, gust, textura), nutricionals i sanitàries. La conservació dels aliments té com a objectiu augmentar la vida útil dels aliments, mitjançant diversos mètodes, principalment, aplicant fred o calor sobre l’aliment, tot i que n’hi ha d’altres de molt coneguts, com treure’n l’aire, etc.

En la conservació mitjançant fred, podem distingir la refrigeració i la congelació. La refrigeració és sotmetre els aliments a temperatures d’entre 0 i 4ºC, i la congelació és sotmetre els aliments a temperatures inferiors a -18ºC .

La cadena de fred consisteix a mantenir el fred, ja sigui en refrigeració i congelació, a la seva temperatura adequada, durant tot el procés pel qual passa l’aliment: producció, transport, recepció, emmagatzematge i venda al consumidor. Mantenir aquesta cadena és molt important, atès que, en cas de trencar-la, l’aliment port patir conseqüències irreversibles que afectarien la qualitat i/o seguretat alimentària i, directament, la seguretat del consumidor.

Per tant, la temperatura és un factor que pot alterar la seguretat dels aliments. Per això, els responsables de la producció busquen, cada vegada més, el control d’aquest paràmetre durant el transport, recepció i emmagatzematge dels productes, mitjançant els registradors de temperatures.

La recepció dels aliments és un primer pas important a l’hora d’iniciar un procés d’elaboració o cuinat. Que els aliments arribin al consumidor en bon estat es deu en gran part a una adequada recepció i a un bon emmagatzematge en càmeres frigorífiques amb l’ús de registradors de temperatura, que indiquen la temperatura a la qual es troben.

Però qui ens garanteix que el registrador de temperatura funciona bé? Doncs bé, els titulars dels registradors de temperatura estan OBLIGATS a sol·licitar-ne al cap de dos anys de la seva posada en servei o des de l’última verificació realitzada, la verificació periòdica, segons l’ordre ITC/3701/2006, de manera que queda prohibit el seu ús en el cas que no es superi aquesta fase de control metrològic.

És a partir d’aquest punt en què els professionals del ram de la inspecció comencen els treballs de control, basats en diferents verificacions. Consisteixen en la realització d’exàmens administratius i metrològics, que tenen per objecte comprovar que l’equip en servei manté les característiques metrològiques, així com els seus errors màxims permesos.

Els professionals dedicats a la inspecció i control de la seguretat alimentària garanteixen que les càmeres de fred i de congelació amb registradors de temperatura superin la verificació periòdica, i que aportin la màxima qualitat tant als aliments com als consumidors finals, que som TOTS.