Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Sílvia Calvó Armengol

Sílvia calvó Armengol

Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat

 

 

Camí del 33% de l’energia renovable nacional




Apostar per la producció d’energia renovable al país i avançar en aquesta línia és sinònim de sobirania, d’acció climàtica i de reducció de les emissions de CO2. En un mercat tan volàtil i canviant com aquest, és essencial que cada vegada siguem més autosuficients. Ho hem pogut comprovar aquest mateix hivern i durant tot el 2021. FEDA ha hagut de suportar increments molt importants en els preus d’importació d’electricitat que han repercutit inevitablement en els seus comptes, i només gràcies a les finances sanejades de l’entitat s’ha pogut evitar que derivessin en un augment de tarifes als consumidors.
La producció nacional ha estat clau per evitar que l’impacte d’aquests preus exorbitants fos encara més elevat, ja que l’energia produïda al país té un preu constant i, actualment, molt inferior al dels mercats veïns; un motiu més que ens ha portat des de fa anys a impulsar l’increment de la producció nacional.
Per això el ministeri està consolidant les bases del nou model energètic i desplegant, alhora, el Pla sectorial d’infraestructures energètiques (PSIE) per complir amb els objectius i assolir el 33% de la producció nacional el 2030 i el 50% el 2050; una fita que cada cop estem més a prop d’assolir. Si tenim en compte les noves instal·lacions de producció d’energia elèctrica  d’origen renovable que s’adjudicaran i es desenvoluparan al llarg del 2022, Andorra aconseguirà produir el 26% de l’energia elèctrica que consumeix, més de la meitat de la fita marcada, i els anys vinents se seguirà augmentant aquest percentatge gràcies a infraestructures com ara el parc eòlic que FEDA estudia construir.  
Però el més important és que ja hem assentat les bases perquè es pugui assolir l’objectiu en la seva totalitat. En tan sols tres anys de vigència de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) hem aconseguit desplegar el marc normatiu que facilita la producció d’energia renovable al país i possibilita la implicació del sector privat. 
La normativa necessària es va completar fa unes setmanes amb l’aprovació del Reglament de l’activitat de producció d’energia elèctrica en règim de concessió administrativa. Aquest text permet la construcció i l’explotació, per part del sector privat, d’instal·lacions de generació elèctrica a partir de fonts d’energia renovable connectades a la xarxa elèctrica del país. 
Així, i en virtut de l’aprovació del Reglament, el Govern també va aprovar la primera convocatòria per a la concessió de la instal·lació hidroelèctrica del Serrat, que té una previsió de producció de 3,9 GWh/any, l’equivalent a l’abastiment de 1.100 llars.  
Aquesta instal·lació completarà el parc actual d’infraestructures hidroelèctriques, format per la històrica central de FEDA, que és la font d’energia principal del país, i les minicentrals d’Arcalís i d’Aixovall. A més d’altres infraestructures, com el centre de valorització de residus, que actualment ja és font d’energia elèctrica i tèrmica per a la xarxa de calor d’Andorra la Vella; la central de cogeneració de Soldeu; les que estan projectades a Escaldes-Engordany i al Pas de la Casa; els parcs solars de Pal i Grau Roig, i cada vegada més instal·lacions fotovoltaiques que impulsa el sector privat per poder autoconsumir energia renovable. 
I és que el potencial de l’energia fotovoltaica és enorme al Principat, i per això una de les primeres normatives per afavorir la producció privada que vam aprovar va ser el Reglament de l’energia elèctrica, que el 2020 va definir i desenvolupar l’autoconsum per fomentar que els particulars inverteixin en aquestes instal·lacions. I així ha estat. Gràcies a la normativa i a les ajudes econòmiques que hem promogut, el sector privat ha contribuït cada vegada més a incrementar la producció nacional fotovoltaica.
Més enllà d’assolir els objectius de producció, estem aconseguint, amb l’esforç de tothom, desplegar un model energètic que democratitza i descentralitza la producció elèctrica. Perquè tenim clar que l’acció climàtica és cosa de tots i que l’hem de fer comptant amb totes les iniciatives possibles. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte