Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Robert Lizarte

Robert Lizarte

Divulgador històric i campaner

 

 

Campanes i ‘campanilles’

Campanes i ‘campanilles’




Sempre vigilants des de la seva talaia privilegiada, les campanes ens han acompanyat des de temps immemorial, anunciaven a la societat festes i defuncions i també prevenien a la població en cas de tempestes, catàstrofes naturals o invasions a banda de marcar les hores i de cridar als oficis. 
Les esglésies podien disposar d’una o més campanes però mai quatre o més, excepte si era l’església parroquial. Les campanes moltes vegades rebien un nom que normalment era imposat al moment de beneir-les o batejar-les. La gent les coneixia i eren un membre més de la comunitat. A d’altres indrets, a diferència d’Andorra, per exemple a Cervera, totes les campanes tenen nom, normalment femení, i encara avui en dia la gent les reconeix quan sonen: ara sona la Tibau, ara la Carranca i avui no ha sonat la Tèrcia! També en tenen una amb un nom ben curiós: “el seny del lladre”, no us penseu pas que la tocaven quan hi havia un robatori, era la campana que feien sonar a la nit quan les portes de la ciutat es tancaven i protegien els seus habitants contra possibles malfactors. Una especificitat de casa nostra és que les campanes eren conegudes per la seva mida: la grossa, la mitjana, la petita... només he pogut trobar una campana amb nom propi: la Melciora de Canillo. Es tracta d’una campana de l’església parroquial de Sant Serni datada del 1904 obra del prestigiós mestre campaner càntabre Don Pablo del Campo Alvarado. Un padrí veí de la parroquial em va dir que a casa seva la padrina els havia explicat que quan ella era petita van beneir el mateix dia tres campanes: la Melciora, una campana de Sant Miquel de Prats i una altra de Sant Joan de Caselles. Normalment per dur a terme la cerimònia de benedicció s’espera a un dia de gran solemnitat i en aquell any 1904 va ser el dia dels Reis. Segurament li posarien el nom en homenatge al rei Melcior. Però com deia és, de moment, una excepció. 
Dintre dels campanars trobarem una llei no escrita o una jerarquia que es compleix d’ençà de temps remots. La campana Grossa o seny Major sempre porta el nom del patró de l’església i conseqüentment de la parròquia. A Canillo està dedicada a Sant Serni; a Encamp, a Santa Eulàlia; a Ordino, a Sant Corneli i Sant Cebrià; a la Massana, a Sant Iscle i Santa Victòria; a Andorra la Vella, a Sant Esteve; a Sant Julià de Lòria, a Sant Julià i Sant Germà; i finalment a Escaldes-Engordany, a Sant Pere Màrtir. 
La campana Mitjana sempre és dedicada a la Verge Maria, i si anéssim baixant en mida trobaríem que la següent més petita per norma general és dedicada a Santa Bàrbara, patrona contra les tempestes i que és la que feien sonar per tal de desfer-les i també per protegir les collites. 
Les campanes més petites solien ser per a les advocacions que estaven més de moda al moment o duien el nom que els mecenes que les havien pagat volien posar, o també podien posar les mateixes advocacions que els sants titulars de l’església en el cas que no fossin parroquials, sinó sufragànies. En aquestes campanes podem trobar-nos a Sant Miquel (patró contra bruixes i dimonis) a Sant Roc i a Sant Sebastià (patrons contra la pesta i pandèmies) i d’altres (les més antigues) que resen: AVE MARIA.  
Una curiositat específica de les Valls del Nord són les campanilles, dues campanetes que estan muntades en tàndem en paral·lel l’una de l’altra, tot compartint el mateix jou, i tot i que a simple vista ens semblin iguals, el cert és que són de mides i notes diferents. Les campanilles de les parroquials de la Massana i Ordino (només s’han conservat en aquestes dues poblacions) anunciaven amb el seu repic joiós i alegre les festivitats. Reservant les mitjanes i grosses (com era costum arreu del país) per a d’altres tocs com ara l’hora, el de missa, el de Sometent o el de Difunts.    

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte