Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Albert Mora

Albert Mora

Director Unicef Andorra

 

 

Canvi climàtic, una inversió imprescindible




La crisi climàtica és aquí. El món ja s’ha escalfat amb aproximadament 1,1ºC des del segle XIX i els últims set anys (2015–2021) van ser els més càlids registrats. Ha exposat a tots els infants de tots els continents a perills climàtics més freqüents, intensos i destructius, com la contaminació de l’aire, l’escassetat d’aigua, onades de calor, malalties transmeses per picadures, ciclons i inundacions fluvials i costaneres. A causa de l’abisme existent entre l’acció global necessària per a reduir les emissions i qualsevol resposta tangible que canviï la situació, la crisi climàtica s’intensificarà ràpidament i el seu impacte en els infants serà més mortífer.
Els infants ja són especialment vulnerables a la mort i als danys causats pel canvi climàtic: són menys capaços de sobreviure a un clima extrem, són més susceptibles a productes químics tòxics, canvis de temperatura i malalties. Si sobreviuen, aquest mal dura tota la vida i perpetua i agreuja la desigualtat i la pobresa durant generacions. Els que viuen en les comunitats més pobres, amb pocs recursos, i la menor responsabilitat per les emissions s’enfronten als perills més immediats. Aquestes zones també poden experimentar el creixement més gran de la població infantil. Ja estem veient els efectes mortals del canvi climàtic en llocs com la Banya d’Àfrica, on tres fallides estacions pluvials consecutives han causat una de les pitjors sequeres en dècades. Deu milions d’infants d’aquests països necessiten ajuda urgent per a salvar les seves vides. La reducció global de les emissions és l’única solució a llarg termini per a la crisi climàtica, ja que l’activitat humana, principalment de la combustió de combustibles fòssils (carbó, petroli i gas) és la causa principal del canvi climàtic.
Amb aquest confirmat augment en les temperatures mitjanes mundials, el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) adverteix que alguns impactes són probablement irreversibles fins i tot si les emissions es redueixen dràsticament immediatament, i que la freqüència i magnitud dels esdeveniments meteorològics extrems empitjoraran en les pròximes dècades. Amb més de mil milions d’infants que corren un risc extremadament alt, i 4.200 milions que naixeran en els pròxims 30 anys, és urgent que els països s’adaptin, preparin i construeixin resistències per a preparar-se per a riscos climàtics més freqüents i greus. Es necessita una acció urgent per a construir la resiliència dels infants i joves al canvi climàtic. L’adaptació i la recuperació ofereix la forma més eficaç de protegir la vida infantil i el manteniment familiar dels impactes immediats i esperats. L’adaptació salva vides. El retard significa la mort. L’UNICEF demana a cada país que ho faci.
Per a protegir la salut, la seguretat, l’aprenentatge i les oportunitats de cada infant, els serveis socials crítics en els quals depenen -aigua i sanejament (WASH), salut, educació, nutrició, protecció social i protecció infantil- han d’adaptar-se i convertir-se en resistents als creixents efectes del canvi climàtic. L’adaptació i la recuperació ofereix la forma més eficaç de protegir la vida infantil i el manteniment familiar dels impactes immediats i esperats. L’adaptació salva vides. El retard significa la mort.
Els infants són un dels grups més grans en risc de canvi climàtic. Les mesures dirigides específicament a aquest grup poden reduir els impactes del canvi climàtic en una gran proporció de la població i poden materialitzar economies d’escala. Invertir en una infraestructura més resistent podria estalviar 4,2 bilions de dòlars en danys al canvi climàtic. El rendiment de la inversió de l’adaptació i la resiliència és molt alt. Per exemple: les mesures d’adaptació poden compensar els danys associats amb la degradació dels serveis de l’aigua, salut, nutrició, educació i protecció causats pel canvi climàtic. Un altre exemple:  els sistemes d’alerta primerenca estalvien almenys 10 vegades el seu cost en vides i actius. Un avís de 24 hores d’una tempesta imminent o una onada de calor pot reduir els danys en un 30%, i invertir 800 milions de dòlars en aquests sistemes als països subdesenvolupats podria estalviar fins a 16 mil milions de dòlars a l’any en danys. Invertir 1,8 bilions de dòlars a tot el món en àrees d’adaptació clau, incloent-hi: sistemes d’alerta primerenca, recursos hídrics resistents, infraestructura resistent al clima, millora de la producció de cultius de terres seques i protecció de manglars de 2020 a 2030 podria generar 7,1 bilions de dòlars en beneficis nets totals.
Sense la implementació dels esforços nacionals d’adaptació i recuperació, els costos dels desastres relacionats amb el clima podria augmentar d’entre 3.500 i 12.000 milions de dòlars actualment a 20.000 milions de dòlars a l’any. Si no s’aprofiten els beneficis econòmics de l’adaptació climàtica a través d’inversions, es perdran bilions de dòlars en el desenvolupament potencial, el creixement econòmic i la despesa pública i donarà lloc a patiments i incomptables vides perdudes. Si no s’eviten nous impactes climàtics a través de mesures de mitigació adequades, augmentarà la necessitat d’adaptació al clima de manera exponencial. Invertir en canvi climàtic és ja una inversió imprescindible. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte