Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Felip Gallardo

Felip Gallardo

Coordinador CEA-Micro

 

 

Canvi líquid




Aviat es compliran els deu anys del primer TEDxAndorralavella, la conferència local i independent al nostre país del moviment TED que segueix els estàndards de l’organització de reunir veus formades al voltant de la tecnologia, l’entreteniment i el disseny, però que amb el temps s’han obert a camps de coneixement molt diversos sempre amb el comú denominador de comunicar “idees que valguin la pena ser difoses”.
A l’equador de les xerrades del TEDxAndorralavella, fa just cinc anys que es va organitzar una trobada amb el títol genèric de Món líquid. La idea era convidar professionals de diferents àmbits a reflexionar sobre el concepte de modernitat líquida encunyat pel sociòleg i filòsof Zygmunt Bauman.
Un dels ponents que ens van ajudar a comprendre aquesta idea va ser en Thubten Wangchen, monjo budista i director de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona. A la seva exposició va parlar sobre la impermanència entesa com el propòsit últim de la vida humana. Segons Wangchen, s’ha de recordar a diari que res no dura per sempre. Ni les coses bones ni les dolentes. Hi ha un canvi constant que hem de percebre de manera positiva i hauríem d’agrair i valorar el fet d’estar vius. 
Zygmunt Bauman va definir la societat actual com una era de canvi i moviment constant, en el sentit d’Heràclit (“no pots trepitjar dues vegades el mateix riu”), en què l’home està orfe de referències sòlides que persisteixen en el temps, i s’ha d’adaptar a les formes líquides representades per l’efímer, el transitori i l’impredictible.
Aquesta modernitat líquida la va representar Bauman amb la metàfora del jardiner per explicar la seva visió de món modern. Pensava que havíem passat de ser guardaboscos en els temps premoderns a jardiners en l’actualitat. I mentre que la tasca principal d’un guardabosc és defensar i preservar l’equilibri de l’ecosistema natural de les ingerències humanes; la modernitat ha donat pas als jardiners que dissenyen artificialment els jardins decidint quines plantes creixeran i la seva disposició, i quines arrencaran com a males herbes.
Ens hem transformat en jardiners de la impermanència en un món líquid on tot canvia constantment a una rapidesa vertiginosa. Els temps actuals són una bona mostra de la impredictibilitat i volatilitat del nostre model de vida i de les estructures que creiem fermes. Estem immersos en una nova i desafiant era que alguns volen definir com la quarta revolució industrial o de la disrupció tecnològica i que incideix en tot l’entramat econòmic, social i personal. A les empreses aquest món líquid s’ha transformat en entorns VUCA (de l’anglès volatility, uncertainty, complexity, ambiguity) i que representa l’augment de la volatilitat, la incertesa, la complexitat creixent i la informació ambigua que ens envolta. Es tracta d’un entorn hiperconnectat on hi ha presents els ecosistemes, ja no el natural d’un guardabosc, sinó digitals.
Amb aquest panorama al petit empresari o treballador autònom només li resta adaptar-se a aquests canvis. Acceptar que el món avança de manera vertiginosa i que res és permanent. Per la qual cosa resulta imprescindible percebre aquest canvi de manera positiva com aconsella Thubten Wangchen. De la nostra disposició i l’actitud, en  dependran els resultats. Per començar un nou camí només es necessita fer el primer pas, gran o petit pas, però sempre cap endavant.
“Els éssers humans funcionem amb il·lusions” diu també Victor Küppers, formador i expert en motivació i gestió de l’entusiasme, a la xerrada més reeixida del TEDxAndorralavella. Ell parla de l’“efecte actitud” entès com la manera de mesurar el nostre valor envers els altres i que es determina per allò que es veu en nosaltres, el que desprenem, les sensacions que transmetem: “És la nostra actitud allò que marca la diferència”.
I és la nostra actitud, acceptació i percepció que els canvis són positius el que marcaran la nostra adaptació a un món tan impredictible. 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte