Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Manel Sansa Garal

Manel Sansa Garal

Lliurepensador

 

 

Carta al Ray
Hola, Ray!

No sé pas si aquesta missiva et farà goig o si la valoraràs com una ocurrència inoportuna; però m’hi atreveixo, sense massa miraments.

Darrerament, sovinteges les visites a casa de la “iaia”, tal com anomenes la teva padrina jaia. A mi, em dius “tiet”, però saps que jo soc el teu oncle de fust, com es diu en el nostre idioma genuí, i t’has adonat que sovint introdueixo en el meu vocabulari particularitats pròpies, per tal que les memoritzis i sàpigues emprar-les quan convingui i, així, exemplificar l’arrelament a la teva terra, a l’enraonar d’antany, tot fent honor i reconeixença als avantpassats.

Cada cop que vens a veure’ns, tu i jo ens saludem amb una abraçada forta, potent, i em sento cofoi i complagut quan ens estrenyem; t’ho agraeixo. M’ho prenc com una mostra d’estimació, que és mútua. T’observo, sovint, escarxofat al sofà, completament absent del que pugui esdevenir al teu voltant, capficat, amorrat al teu iPhone; hi perds la noció del temps miserablement. Em preocupa aquesta addicció, la dependència que t’ha creat i que pot perjudicar-te. Remarco que et delectes, els matins, cargolat sota els llençols a covar la llufa tot gaudint d’un son profund, dormint com una lirona. Potser també et passa a classe, de divagar o d’ensopir-te, en alguna ocasió, practicant allò que en diuen el far niente, recomanable, només, si no s’eternitza. Per contra, et percebo com un xicotet llest i intel·ligent, receptiu, ben educat i discret; unes qualitats bones.

Et queda cinc anys per arribar a la majoria d’edat, i et passaran volant. Llavors, hauràs de triar el teu futur més immediat, presumiblement escollint uns estudis superiors que t’atreguin, que et motivin. Ara, tu te la coule douce, bastant despreocupat i partidari del mínim esforç, tot i que el curs et va anant força bé. Però caldria que fessis una mena de reset per replantejar-te certes coses, mirant endavant. Esportivament, practiques l’esquí i el bàsquet, i estàs, físicament, fort com una pedra; musicalment, estudies el maneig del violí, però no pas amb prou dedicació; en la lingüística, t’interesses per aprofundir el coneixement de l’anglès, amb les classes que t’imparteix la teva iaia, magistralment, amb tot el seu seny i saber. Dibuixes força bé i muntes trencaclosques en un tres i no res. El castellà –llengua vehicular als patis de col·legis– l’has après passivament, el francès el domines amb suficiència i el català el practiques assíduament a l’escola. Tinguis en compte que el poliglotisme és essencial i imprescindible en el nostre món globalitzat.

Ets un vailet espigat i eixerit, un xic despistat i un poc desmanegat. Així que, has d’organitzar-te la vida, el teu temps i les prioritats, perquè qui molt abraça poc estreny. La teva discreció és lloable i la teva simpatia atraient. Tot i això, tingues present que en el teu perible vital no tot seran flors i violes; cal que t’hi preparis. No deixis mai que algú furgui en la teva intimitat, ni permetis que cap vici capgiri el camí recte que t’hagis fixat i no consentis que ningú et pugi a cavall.

Hauries de dedicar, diàriament, una estona a la lectura; és cabdal. En un volum que et vaig regalar, hi escriví: “Un llibre pot ser el teu millor amic”. Quan  siguis un home fet i dret, amb criteri, valors i principis ferms, agrairàs a la literatura tot el que t’ha aportat i, igualment, valora el coneixement de la història i de la geografia, matèries fonamentals. Però vigila que el llegir no et faci perdre l’escriure... Sigues tossut i perseverant: la constància mata la gana!

Camina pel món amb espardenyes, no amb sabatots; la discreció i l’empatia et seran gratificants, t’ompliran de satisfaccions, i si mai comets un error podràs esmenar-te amb delicadesa i tacte. “Aide-toi et le ciel t’aidera”.

Enjoy life, you only get one.”–What do you think about it?

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic