Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Daniel Cascon Commenge

Daniel Cascon Commenge

Activista Social

 

 

Carta d’un ciutadà al Govern d’Andorra
Entre els diversos textos legals que s’han fet per complir amb el conveni de Nova York dels drets de les persones amb discapacitat hi ha diverses obligacions dels establiments públics. Per exemple, s’exigeix que el servei encarregat de proposar i gestionar les polítiques d’ocupació i d’intermediació en el mercat de treball ha de promoure i afavorir la contractació d’empleats amb discapacitat a les empreses que cerquen treballadors.

La llei, per tant, és força clara, però sembla que l’aplicació i el seu reglament no és efectiu ni es porta a la pràctica. El ministre de Justícia i Afers Socials té l’obligació de fer complir la llei i, de fet, Xavier Espot la va aprovar. Però també va presentar la dimissió, suposadament per poder fer front a la campanya electoral. Ara bé, això deixa els temes laborals, d’habitatge i socials com a irrellevants durant un temps. Això sí, la secretària d’Estat, Ester Fenoll, va fer un discurs molt encès de defensa d’aquestes polítiques laborals inclusives a la Conferència de Ministres de Treball d’Iberoamèrica del 4 de març passat.

Tot això està molt bé, però mentre uns i altres estaven de campanya hi ha moltes persones que no poden fer front a les despeses necessàries per poder viure amb un mínim de dignitat. Han de lluitar a contracorrent per subsistir –simplement subsistir– i han d’assumir que ni les lleis poden aconseguir que es canviï la seva situació socioeconòmica. I també que haurien de conèixer més les lleis socials, potser llegir-les, per saber millor els drets.

Tot això seguirà igual mentre no sigui una realitat, una guia fàcil d’ajuts socials, l’anomenada Cartera Social. Sembla que per al Govern actual és una política això de no informar per no acomplir les lleis aprovades, mentre algun candidat dimiteix del càrrec, mentre se’ns vol fer creure que Andorra va bé.

Senyors ministres i membres del Govern, creuen lògics els seus actes i promeses en aquests àmbits?

En fi, si es fan lleis sense sentit, és molt fàcil que mai s’acompleixin. En ocupació inclusiva tota persona que sol·licita feina a la pràctica ha d’inscriure’s a un programa específic. Doncs bé, només existeixen una vintena d’empreses inclusives al Principat. I el nombre de persones amb discapacitat és molt més elevat. Repeteixo: només poden trobar una ocupació, fonamentalment, a aquestes empreses. És vergonyosa aquesta situació que fa que les societats s’aprofitin de les persones amb diversitat funcional i discapacitat.

El programa Siol i el servei d’inserció laboral de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, encarregat de donar feina als discapacitats i suport específic, no té cap feina disponible, tot i que té una partida del Govern. Això sense donar cap rendiment després de més d’un any de funcionament. Així funcionen els serveis socials que diuen promoure la inclusió però fomenten la desigualtat i el precariat entre les persones amb discapacitat. I afegeixo: no només amb aquest col·lectiu. En l’àmbit de l’habitatge s’ha ampliat un any més, només un any, el contracte d’arrendament amb l’aprovació de mesures al nou pressupost del 2019, i això casualment poc abans que el cap de Govern, Antoni Martí, anunciés les eleccions generals.

Moltes gràcies Demòcrates per Andorra (DA) i apreciat Govern, per crear més precarietat al nostre país. Aquest any els afectats per aquesta mesura, alguns, disposaran de més temps per buscar un nou pis, però recordin que els habitatges ronden els 900 euros al mes de lloguer, més el dipòsit

Moltes gràcies a DA i a l’apreciat Govern, per sembrar la precarietat al nostre país i fugir dels càrrecs com ha fet Xavier Espot i molts altres més. Expliqueu-nos: on estan aquí les ajudes que tant prometeu, que tant publiciteu i que tantes vegades dieu que són efectives? Jo no les veig.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic