Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Antonia Escoda

Antonia Escoda

Formació contínua

 

 

Civilitzats?




Com es pot descriure el concepte de civilització?
Les respostes han anat variant al llarg de la història. I sempre es basen en el concepte que la civilització s’adquireix, mentre que els no civilitzats ho són per niciesa o per manca d’oportunitats, de manera que no poden atènyer la felicitat.
Sovint s’ha fet servir el concepte civilització per cometre abusos. Cada vegada que els civilitzats decidien anar a conquerir altres contrades, a espoliar les riqueses dels no civilitzats, va resultar ben útil als països posseïdors de les tres armes infal·libles que comencen amb la lletra c. Com civilització, colonització...
La primera de les tres armes, els canons: el poder armamentístic, que et serveix per amenaçar i en cas de necessitat, s’usa si ho consideres adequat, sense miraments, sense estats d’ànim... I és que les persones civilitzades tenen el dret de matar els qui s’oposen als seus interessos...
Entre la civilització i la barbàrie només hi ha la mort.
La segona arma: la creu. El fonament per elevar els aborígens, indígenes, negres, indis, i tots aquells pobles tan bàrbars i salvatges al grau de civilització residia en la possessió de la fe vertadera. Els deus i les doctrines animistes que aquells pobles havien professat durant segles havien de desaparèixer. Els missioners eren els soldats de deu. Eren guerrers amb salacot i bíblies preparades per usar-se.
La tercera arma, és la comptabilitat. Per aconseguir la civilització desitjada cal respectar les lleis econòmiques del món occidental i la brutalitat del mercat capitalista.
Els imperis s’han anat succeint, tots amb la seva dosi de barbàrie, amb formes variables segons l’època, i segons el seu grau de tecnicitat.
Persisteix l’imperi occidental, pretenent ser el líder econòmic, tecnològic i militar... Occident i els seus valors. És molt simple.
Parlem d’inviolabilitat de la propietat privada, quan anem confiscant els estalvis de tota una vida de moltes persones. Parlem de respecte de la integritat territorial dels països, tot destruint un darrere l’altre, Iugoslàvia, Iraq, Síria, Ucraïna, i tots els altres... Defensem la lliure empresa, però això sí, només amb la possibilitat de treballar amb qui et mani, segons la pressió del govern de torn... Parlem de lluita contra el racisme quan tots sabem que val més no néixer negre, ni tan sols moreno a alguns dels nostres països... Parlem de democràcia, i utilitzem amenaces directes contra els governs que consulten amb els seus ciutadans. Democràcia utilitzada com a eina de validació i legitimació de les polítiques dels governs contra els mateixos pobles...
Com podem pretendre estar oposats al terrorisme si financem la formació i armament dels grupuscles terroristes? Com podem parlar de justícia quan una persona pot estar en presó preventiva més d’un any? La corrupció, més que perseguida, sembla ser encoratjada, alimentant bombolles a punt d’esclatar amb les millors notes de les agències de ràting...
A la vista del món sencer queda clar que els suposats valors occidentals són nuls. O buits de contingut. Si penseu que tot plegat només són alguns exemples específics de les dificultats o dels errors que podrien ser superats en un futur, llavors us equivoqueu.
Per la terra deambulen milions de persones que amb prou feines s’atreveixen a imaginar que una vida més decent que la seva és possible. Els rics en gàbies d’or guardades per les armes, els pobres disposats a morir matant, i la classe mitjana ensorrada, gastant energia a sobreviure i resistir, més que centrant-se a progressar. Hi ha una civilització digna del seu nom mentre l’esclavatge i la tirania governen la Terra?
Existeix una civilització veritable sense esclavatge i altres abusos més o menys manifestos? És lícit somiar en la possibilitat de crear una civilització mundial que no es fonamenti en cap tipus d’opressió?
Sigui lícit o no, és un somni necessari...

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte