Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

Coetanis de Romeu: Léon Bourgeois
L’any 1890, la premsa forana es fa ressò d’una bona notícia. Ens diuen que el veguer francès a Andorra, Charles Romeu, ha rebut de mans del ministre francès d’Instrucció Pública, Léon Bourgeois, el ruban violet en atorgar-li les Palmes d’Officier d’Académie que recompensa els serveis prestats a l’ensenyament o a la difusió de la cultura francesa al món. A la III República, la insígnia és metàl·lica amb unes fulles de llorer i d’olivera el tot sostingut per una cinta violeta. Un gran honor que Romeu sap apreciar profusament en rebre-ho de mans del conegut ministre de l’Interior que alhora té atribuïda la cartera d’Instrucció pública i de Belles Arts.

Bourgeois tindrà una carrera política amb càrrecs prestigiosos com el de prefecte, diputat, senador, ministre amb les carteres d’Interior, d’Instrucció pública i de Belles Arts, de Justícia, de Treball, d’Afers Estrangers, d’Estat. Seguiran el de President del Consell, de la Lliga de l’ensenyament, de la Cambra de Diputats, del Senat, del Conservatori Nacional de les Arts i Oficis. Sense oblidar la seva participació com a membre del tribunal d’arbitratge de la Haia, delegat de França a les conferències de Pau de la mateixa ciutat i primer president de la Societat de les Nacions. Tots aquests càrrecs tindran com a consagració l’atorgament del Premi Nobel de la Pau el 1920.

Però tornem al 1890. En la cerimònia d’entrega de la insígnia, Bourgeois felicita al veguer francès Romeu per l’ús intel·ligent i la dedicació que ha donat a l’Administració francesa en el seu afany de pacificació de les Valls d’Andorra, estenent al mateix temps la influència francesa. En les delicades funcions que li han estat confiades, ha realçat el prestigi de França i ha fet desaparèixer les idees preconcebudes que existien en contra de les autoritats gal·les. El desenvolupament de la instrucció francesa, que ha seguit i fomentat amb dinamisme Romeu, completarà l’obra que ha començat tan bé.

El ministre francès de la Instrucció Pública segueix amb el seu discurs glossant les accions benintencionades de Charles Romeu en aquest petit país dels Pirineus i destaca que el Govern de la República ho sap i li agraeix la seva àmplia dedicació. Bourgeois està content de donar-li en el seu nom aquest testimoni de satisfacció amb el ruban violet. Una condecoració merescuda que va rebre al cap de tres anys d’haver iniciat el seu càrrec i que va omplir de gran satisfacció a l’il·lustre veguer que tant estimava el nostre país. Aquest reconeixement el va encoratjar a seguir la seva tasca per aportar instrucció i millorar la vida dels andorrans.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic