Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Climent Miró

Climent Miró

Historiador

 

 

Col·leccionar vida
La majoria de col·leccionistes que conec tenen el denominador comú de viure amb passió la seva afició de recollir i ordenar els diferents objectes que compren: segells, postals, taps de cava o xampany o pins, serien els més usuals. Qui no coneix cap col·leccionista.

Josep Benavent Catalán té aquesta característica, i la completa amb un gran coneixement del món del cinema, convertint-se possiblement en un dels majors coneixedors del setè art a les nostres terres.

Fa pocs dies acabava a la Seu d’Urgell l’exposició Herois i Superherois, que farà prop d’un any vam poder fruir al Museu del Tabac de Sant Julià de Lòria. Aquesta mostra conjumina diferents peces de la seva extensa col·lecció de còmics, cartells i pel·lícules, entorn del món dels superherois, famosos i populars a les cases, sobretot a partir de mitjans del segle XX. Pel que em va explicar, aquesta mostra prendrà un caràcter itinerant i ben aviat la podran veure a Mollerussa i a altres poblacions de Catalunya.

El Josep, el Pep, és exteriorment una persona inquieta, moguda i certament, força divertida, llicenciat en Matemàtiques, ha exercit sempre la docència a la ciutat de Saragossa. La seva llarga etapa laboral mai el va desarrelar de la Seu, on nasqué i hi vivien els seus pares i amics. Les seves anades i vingudes de la capital d’Aragó s’acompanyaven de pel·lícules, pòsters i còmics que comprava en mercats de segona mà. La seva col·lecció acull cap a 10.000 revistes de còmics i 10.000 pel·lícules en diferents formats, i la també fabulosa xifra d’uns 5.000 pòsters de cinema, tots originals i de l’època.

No hem de descuidar-nos dels programes de mà que, com els còmics, anava recollint de petit del seu pare, en aquells anys 50 i 60 on anar al cine era una litúrgia obligatòria dels caps de setmana. La col·lecció és un recull de la seva vida, iniciada en plena infància i que ara, ja en la maduresa de la primera jubilació, mostra a través d’aquestes exposicions perquè puguem aprendre més sobre el món del cinema i dels còmics, entorn dels superherois, populars ahir i avui. Els herois de la seva infància ho són també avui, totalment digitalitzats i remasteritzats sense deixar de tenir actualitat.

La seva passió i alegria per col·leccionar i explicar el que col·lecciona delaten la seva professionalitat com a docent, dedicat a l’ensenyament, abans d’estudiants i avui d’interessats a aprendre del món del setè art. Coneix qualsevol pel·lícula que s’esmenti en una conversa i serà capaç d’explicar-te, no només el repartiment d’actors, sinó qualsevol detallet de l’argument. El Pep col·lecciona vida del segle XX, cada cop més llunyà i difús en la nostra memòria.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic