Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

Col·legi Hoteler




Des de fa dècades, el turisme ha estat un dels pilars de l’economia andorrana i l’arribada massiva de visitants va suposar un gran canvi per a les famílies que portaven les tradicionals fondes que calia modernitzar. Fins a principis del segle XX, a la majoria d’establiments hi treballaven només els membres de la família, atès que els guanys no donaven per tenir personal. No serà fins als anys cinquanta quan els hotels comencen a notar l’auge del turisme i la necessitat de contractar personal.

Aviat es veu la necessitat de formar professionals i és així com neix el Col·legi Hoteler, l’any 1974, després de diversos contactes entre la Unió Hotelera i les autoritats franceses. Remarquen que la primera finalitat es proporcionar tècnics de l’hoteleria i aconseguir una mà d’obra local més competent i estable que farà pujar el nivell de l’hoteleria d’Andorra. En aquella època no era evident que els joves poguessin estudiar a l’estranger i amb la creació d’aquesta escola, a les instal·lacions del liceu francès, es donava una oportunitat de feina. Estava previst que el col·legi d’ensenyança general, com l’anomenen, permeti formar cada any setze professionals que tindran l’oportunitat de seguir els seus estudis amb un BTS (Brevet de technicien supérieur) d’hoteleria a Tolosa, Suïssa o altres països. En aquest inici de projecte, se’ns explica que l’escola té una cuina, un restaurant d’aplicació i un servei d’hotel.

Els hotelers andorrans també hi posaran el seu granet de sorra i permetran a aquests alumnes de fer estatges de dos mesos als seus establiments, a partir del segon any. La Unió Hotelera expressa la seva satisfacció per aquest gran repte que complementarà un bon acolliment turístic amb el millor dels serveis.

Uns anys més tard, més precisament al 1978, la premsa es fa ressò de la inauguració del col·legi d’ensenyament tècnic amb la celebració d’un dinar a les autoritats a les dependències del restaurant. El deliciós menú consisteix en “potage cultivateur, asperges sainte vierge, sauce mousseline, pintadeau braisé au vieux Banyuls, salade i crêpes suzette”, i per amenitzar l’àpat se serveix com a vi un Minervois. El restaurant obrirà les seves portes el 28 de gener i oferirà cada migdia entre les 12.45 i les 15.00 uns menús fabulosos per 300 pessetes. El restaurant té una capacitat per a 15/20 persones per banquets i recepcions. Els alumnes, que hauran de cuinar i servir, seran supervisats per dos professors de cuina i un encarregat de restaurant.

Han passat els anys i fa goig veure que escoles prestigioses com Vatel aposten pel país i per l’excel·lència hotelera a través d’una formació altament qualificada i donen pas així a una nova fornada d’estudiants professionals que continuaran la tasca de posar ben alt el llistó davant les altes exigències dels visitants. Vatel demostra, una vegada més, que la formació en direcció hotelera internacional és imprescindible i li hem de donar tot el nostre suport.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte