Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

Com detectar les marques blanques de DA
És la primera vegada que:

–RTVA nega una entrevista a un candidat, el discrimina, per suposada manca d’interès periodístic.

–La junta electoral obliga a RTVA a emetre una entrevista.

–RTVA i la fiscalia promouen unes enginyeries judicials mai vistes contra la junta electoral, per impedir una entrevista a Eusebi Nomen com a candidat d’Andorra Sobirana.

–Els sis batlles que conformen la junta electoral dimiteixen en bloc davant l’actuació del Govern, la fiscalia i el Tribunal Superior.

El disbarat ha de ser gros perquè hagin dimitit els sis batlles de la junta electoral. Diguem que seria un bon colofó, representatiu dels set anys de mandat de Xavier Espot com a ministre de Justícia.

Si us plau, jutgi vostè si els següents temes tindrien interès per a la ciutadania andorrana, o no:

1. Existeixen diferents modalitats d’acords d’associació amb la UE. Tots els estats de l’Europa continental que han signat acords d’associació amb la UE estan obligats a tenir, i tenen, un IVA amb un tipus general superior al 15%: Bòsnia, al 17%; Geòrgia, Kosovo i Macedònia, al 18%; Albània, Moldàvia, Sèrbia i Ucraïna, al 20%: i Montenegro, al 21%.

2. Els estats de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA) tenen llibertat per fixar el seu IVA, ja que tenen una relació de lliure comerç amb la UE, i no formen part de la unió duanera. Per aquest motiu Liechtenstein pot tenir un IVA de tan sols el 7,7%. Exactament, el mateix IVA que té Suïssa. Perquè, d’altra banda, Liechtenstein comparteix unió duanera amb Suïssa.

3. Fruit de les nombroses negociacions entre Andorra i els parlamentaris europeus, el Parlament europeu ha recomanat a la Comissió un acord d’associació que podria incorporar algunes excepcions en matèria de lliure circulació de persones. Però el comissari Neven Mimica, present a la sessió del Parlament europeu en representació de la presidència de la CE, va deixar molt clar que la CE no fa vestits a mida; que les associacions són integrals o no són; i que no hi ha discussió sobre el principi general que un mercat únic implica una normativa única. Per tant, Andorra ha d’incorporar totes les directives actuals i futures de Brussel·les i ha quedat molt clar que la CE i el seu Tribunal sols acceptaran excepcions amb relació a la lliure circulació de persones que estiguin motivades i que siguin proporcionals. És a dir, poca cosa.

4. La solució per Andorra és un tractat de lliure comerç que, per definició, permetrà mantenir la sobirania nacional sobre els impostos indirectes –és a dir, sobre l’IVA i sobre els impostos especials del tabac, alcohol i combustibles–; mantenir la sobirania nacional sobre els fluxos de persones; i aconseguir un comerç lliure de mercaderies i serveis compatible amb les modernes formes de comerç electrònic i compatible amb el més modern comerç de serveis financers.

Aquesta és la via que obrirà Londres amb una nova modalitat de tractat de lliure comerç. Una via a la qual es sumaran altres països. Una via a la qual Andorra es podrà sumar si sap esperar, si sap respectar i si sap ser sobirana. Com sempre havia fet Andorra. Aquesta és la solució que defensa Andorra Sobirana.

És evident que tot l’exposat té un interès periodístic enorme. També és veritat que DA té molt interès que vostè no sàpiga la veritat. Ara la pregunta clau és: quin interès tenen les altres cinc candidatures? Són marques blanques que assumiran amb complicitat les mentides sobre l’acord d’associació? Com detectar les marques blanques de DA creades per dividir el vot parroquial i donar la majoria a Xavier Espot?

La resposta la trobarà als set programes electorals. Xavier Espot seguirà amb les mentides de DA sobre l’acord d’associació. Les marques blanques de DA, també. Els que no són remolcs de DA, proposaran altres formes de relació amb Brussel·les.

Aquest senzill test facilitarà la seva decisió de vot.

Si us plau, el 7 d’abril no es quedi a casa. Voti. El seu futur i el futur d’Andorra estan en joc. El dels seus també.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic