Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Martín Blanco

Martín Blanco

Artista Visual

 

 

Com gairebé sempre
L’estiu està acabant i la majoria de nosaltres ja hem fet les vacances, que com gairebé sempre han resultat sent curtes. Encara que això ja no hauria de ser una novetat. Ja sabem que és una qüestió relativa a cadascun i depèn, almenys en el meu cas, del que faci en aquesta època. Quan aconsegueixo desconnectar del tot sento que les piles es carreguen de veritat. Per contra, si tinc un projecte entre mans, el cap no para de pensar, i al final la sensació és una mica aclaparadora. Perquè sí, a les vacances aconseguim descansar, però si la ment no s’atura, no és el mateix. I a mi em succeeix molt sovint. Serà que el meu signe del zodíac és Bessons o que tinc la sort d’haver transformat la meva professió en una manera de viure i ja no la sento com una feina. I aquest, probablement, és l’error. Perquè crear és una feina com qualsevol altra. Amb els seus costats bons i dolents, com totes les coses. Però a vegades cal saber desconnectar. Perquè no som robots.
Un col·lega una vegada em va dir que un quan exposa, s’exposa, i estic segur que té raó. Perquè per crear alguna cosa del no-res, suposant que l’actitud enfront d’aquest procés sigui genuïna, es necessita remoure el que hi ha a dins. I de vegades costa. Perquè correm el risc de no trobar res, o almenys no el que estàvem buscant. D’això, en solem dir bloqueig creatiu, i els asseguro que no és gens agradable. Cadascun ho viurà d’una manera diferent, però és un fet fefaent que és impossible treure alguna cosa d’un lloc que està buit. És per això que les vacances ens fan bé. Perquè descansem, i en el nostre cas, els artistes ens omplim amb el que llegim, el que mirem i el que pensem. Perquè aquest és un altre detall. De vegades, per pensar es necessita calma, i això no és una cosa que abundi en les nostres rutines. Les idees se solen connectar de les maneres més insospitades, però tot funciona millor si es disposa del temps per a reflexionar i lligar els caps que facin falta. I així, com un camí que es va obrint davant els nostres ulls, les possibilitats es bifurquen i es multipliquen fins que arribem a una conclusió: la idea acaba de néixer, i només cal regar-la perquè creixi i es desenvolupi.
Ara mateix, m’encantaria que fos així, però el bloqueig és més fort. Serà que no he descansat prou o hauria d’haver destinat més dies de les vacances a simplement no fer res. Però el temps ha passat i ja estem al setembre. La roda comença a girar una altra vegada i la rutina prendrà forma dins de molt poc. I pestanyejarem i estarem brindant per Nadal, amb la sensació encara que no estem fins del tot. Perquè com sol succeir, les vacances s’acaben ràpidament i semblen ser curtes… com gairebé sempre.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic