Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Felip Gallardo

Felip Gallardo

Coordinador CEA-Micro

 

 

Com sí que pot ser d’altra manera
Si no et sona la frase “com no pot ser d’una altra manera” és que has fet un baix seguiment de les rodes de premsa del Govern. Sembla el mantra preferit i soterrat dels seus portaveus, i és clar, per extensió també dels detractors (els comentaris dels diaris en van plens d’aquesta sentència en clau irònica). Ja es pronuncia de manera gairebé automàtica quan es justifica una nova o rescatada mesura excepcional que es vol aplicar per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia, i el seu objectiu és que la ciutadania no en posi cap objecció.

Com que no pot ser d’una altra manera? Disculpeu-me si semblo una mica ingenu, però soc de les persones que creu que hi ha més d’una manera d’abordar una situació, un problema i fins i tot un camí quan un carrer està tallat.

En el món al qual pertanyo, el dels emprenedors i petits empresaris, no volem entonar aquesta salmòdia responsorial davant les dificultats que se’ns presenten. Són temps difícils per a tothom i som conscients que no és gens fàcil decretar mesures impopulars, però d’aquí que se’ns faci combregar amb rodes de molí indiscriminadament i fer pagar justos per pecadors –disculpeu-me ara l’excés de frases fetes– no ho podem acceptar.

Al començament de la pandèmia un grup d’emprenedors i empresaris ens vam trobar telemàticament per oferir propostes a les autoritats que ajudessin a contenir els efectes adversos en l’economia del país que es derivarien de la situació. De la reunió van sortir un conjunt d’iniciatives viables que precisaven una implicació per part del Govern.   
D’una banda, vam prioritzar la flexibilitat del comerç on-line (l’e-commerce), una de les assignatures pendents, ja que es troba amb massa obstacles dissuasius, com ara la fiscalitat, les franquícies comercials o els tràmits duaners, que impedeixen jugar en igualtats de condicions amb la resta de països i per tant l’allunya com a opció competitiva.

En segon lloc, vam impulsar una campanya de conscienciació i promoció del consum intern  amb la concessió d’ajuts específics. El teixit productiu andorrà està dissenyat per donar serveis a una població molt superior a la població resident. El mercat intern mai no serà suficient per mantenir en uns nivells de rendibilitat òptims l’activitat del sector turístic i comercial.

Per últim, vam posar el focus en el turisme de proximitat. Les accions de comunicació exterior i les campanyes de promoció turística s’haurien d’adreçar especialment a captar aquest tipus de visitant que sempre ha estat tan important a Andorra i al qual hem de conèixer millor a través del seguiment dels seus hàbits i preferències per tal de fidelitzar-ne les seves estades.

Estem a setmanes d’acabar un any nefast per al nostre col·lectiu i per a tot el teixit empresarial, i com no pot ser d’una altra manera ens trobem ignorats, sense canals de comunicació ni interlocutors amb voluntat real d’escoltar-nos, perquè de propostes per reconduir i adaptar-nos a la situació, com s’ha vist n’anem sobrats.

Em costa creure, de debò, que el que es proposa des del Govern no pot ser d’una altra manera. El debat no es pot fossilitzar en discussions bizantines de si hem de portar mascaretes o no, o a qui s’ha de demanar una prova PCR per entrar al país i a qui no. Prou de negar l’evidència i d’invisibilitzar la precarietat de la nostra societat. És temps per fer passos valents que vagin més enllà del model de subvencions i crèdits tous. Volem treballar, volem innovar, volem adaptar el que som al que hem de ser. I a canvi necessitem que les institucions s’impliquin i que els entrebancs administratius i les normatives evolucionin per facilitar un marc adequat per avançar.

Si la nova normalitat és això, haurem d’aspirar a un model de societat renovat on la persona i el seu desenvolupament sigui al centre de tot. Accions polítiques incloses. I disculpeu-me la gosadia de creure que, a la fi, sempre tot pot ser d’una altra manera.

Comentaris: 1

Comentaris

El mantra no es de DA, el van agafar d’un politic de les valls del Nord...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic