Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eva Arasa

Eva Arasa

Periodista

 

 

Compra a Andorra
Per pal·liar els efectes de la coronacrisi –candidata a convertir-se en la paraula de l’any 2020– fa dies que circulen missatges als mitjans de comunicació i a les xarxes socials que ens insten a ser bons ciutadans, o més aviat consumidors amb consciència cívica, fer les compres a Andorra  i ajudar, d’aquesta manera, el comerç local. El comerç local, obligat a tancar primer i obert després sense la possibilitat d’acollir turistes, ha rebut fort, certament. Les botigues que no són de productes bàsics –alimentació, parament de la llar, ferreteries, etcètera– viuen principalment, tot i que no només, dels clients que venen de fora i, fins a la data, no hi ha hagut riuades de francesos que s’aventurin més enllà del Pas de la Casa.
A la pràctica, en aquests més de tres mesos des dels primers decrets que ens van confinar parcialment, són molts els andorrans que han comprat per Internet a Amazon i altres empreses radicades enllà de la frontera. Això accentua una tendència que ja podíem observar molt abans de la Covid-19: només cal anar un matí a les oficines de Correus espanyols o de la Poste per adonar-se que, en l’era dels correus electrònics, la seva activitat principal ha esdevingut lliurar paquets.
Tenim una responsabilitat com a consumidors, de ben segur, però aquesta responsabilitat no se circumscriu només a la situació crítica actual i, de retruc, hauria de servir per reorientar el mateix comerç local. M’expliquen que, a començament dels anys setanta, i presumiblement abans i tot, una colla de pageses de la Seu, Anserall i altres pobles de l’Alt Urgell, pujaven a Escaldes amb l’autobús de línia i, a l’inici de l’avinguda Copríncep de Gaulle, muntaven unes parades a terra. Duien cistelles de vímet –“com les que s’utilitzen per collir bolets,  però més grosses”– i venien verdura, fruita, ous i, fins i tot, gallines i conills vius. Ara seria impensable, d’acord, però aquest record de fa cinquanta anys porta a qüestionar per què no ens arriben als supermercats més productes de l’entorn pirinenc. Heu vist mai una poma del Conflent a les fruiteries andorranes?
Hi ha botigues que aposten pels productes de proximitat, de l’entorn pirinenc i d’Andorra mateix. La marca “Productes agrícoles i artesans d’Andorra” és una iniciativa del Govern per promocionar les microempreses locals que es dediquen a la producció agroalimentària local i la producció alimentària artesana. Fa poc, vaig preguntar als meus alumnes quins productes autòctons coneixien i el producte estrella era, sens dubte, la carn de vedella.
Encara hi ha feina de promoció per fer i, per sort, cada vegada hi ha més implicació dels establiments que comercialitzen aquests productes. Però més enllà de la promoció dels productes concrets, possiblement calgui fer promoció d’una manera diferent de consumir. No es tracta només de fer patriotisme en moments de crisi, es tracta també de sostenibilitat i de justícia.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic