Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de EVilagines

Everest Vilaginés

Exempresari jubilat

 

 

Condicions laborals i mala maror




El recent estudi del CRES sobre el mercat de treball d’Andorra diu en la introducció: “En els darrers anys, arran de la crisi econòmica, en molts països s’han produït canvis importants no només en l’àmbit econòmic (creixement negatiu del PIB, increment de la desigualtat en la distribució de la renda, augment de l’atur...), sinó també en l’àmbit polític i social (canvis en la política d’immigració i els fluxos migratoris, modificacions en la legislació laboral, nous moviments socials crítics amb el sistema...). En aquest context, s’ha produït  un augment de l’atur i de la precarietat laboral que ha repercutit directament sobre una part dels treballadors que han viscut el deteriorament de les seves condicions laborals. Uns sectors han quedat més afectats que altres per la crisi econòmica, però el que és cert és que el mercat laboral ha patit una transformació que ha configurat un escenari social diferent”.
La crisi econòmica d’aquests últims anys ha tingut com a efecte principal la destrucció de llocs de treball i un augment de l’atur. Les dades del nombre de llocs de treball i d’assalariats de la CASS mostren la continuada destrucció d’ocupació entre l’any 2007 i l’any 2013 (s’ha passat de 42.508 assalariats a 35.039), i que els sectors que han patit un descens més important de llocs de treball arran de la crisi han estat els de la construcció i el comerç. Segons el director del CRES, Joan Micó, els empleats del comerç, lluny de millorar la seva situació, continuen patint males condicions laborals. “S’estan generant tensions perquè els sous estan molt a prop del salari mínim”, va afegir l’expert. També va destacar que és un dels col·lectius que treballa més hores extraordinàries i que té més dificultats per conciliar la vida laboral amb la familiar.
Segons els socialdemòcrates i els sindicats, la darrera modificació del calendari laboral per a aquest any, aprovat últimament pel consell de ministres, que preveu que les empreses no vinculades al sector turístic puguin treballar en dies festius “de manera excepcional i per motius de necessitat justificada”, encara dificulta més la conciliació. Per la consellera del PS, Rosa Gili,  “Andorra ja és un país difícil per als treballadors, on és difícil conciliar vida laboral i familiar. Que ara per quatre festius d’obligat compliment que hi ha tampoc es puguin fer encara empitjora més la situació. No ens agrada la modificació perquè és un pas enrere i amplia de manera molt excessiva el calendari laboral”.
Pel secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, el Govern està al servei de la patronal i no dels treballadors i va recordar que des del sindicat defensaven que per llei els empleats haurien  de tenir dos dies a la setmana de festa.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte