Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere López

Pere López

President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

 

 

Consum patriòtic
Andorra té tres sectors econòmics que són la base principal de la nostra economia: el sector turístic i comercial, el sector financer i els serveis adjunts i el de la construcció. La crisi econòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19 tindrà, segons apunten els experts, un gran impacte en el turisme degut a les restriccions a la mobilitat que s’estan imposant.  És per aquest motiu que crec que seria molt positiu que un cop les restriccions de moviments s’aixequin, es promoguin campanyes perquè cada un de nosaltres invitem familiars, amics o coneguts a passar uns dies a Andorra aquest estiu. Si contribuïm cada un de nosaltres en aquest sentit serà més probable i fàcil que alguns hotels puguin començar a treballar, i no només els hotels, sinó que també els bars i restaurants, les botigues, etc.

Al mateix temps que aquesta campanya que de forma individual cadascú de nosaltres podem fer, em sembla important que es facin noves campanyes de publicitat, adaptades a les noves circumstàncies, als principals llocs de captació de turisme per Andorra i sobretot als estats veïns, un fet en el qual em consta que el Govern i Andorra Turisme ja hi està treballant.
Perquè l’impacte en el sector de la construcció sigui menor, ara no és moment, al meu entendre, de desmantellar totalment l’obra pública; aquesta és una ensenyança que ja ens va fer Keynes en el període d’entreguerres i que ja va ser objecte de debat, per acabar donant-li raó, després de la crisi del 2008.
Ara també és un moment, com en altres períodes de greus crisis, de reconstrucció nacional, és per això que des de les institucions públiques i parapúbliques cal contribuir que el sector privat de la construcció també pugui arrencar, aquesta és també una qüestió de patriotisme.
Per això són molt importants els plans d’inversió que puguin fer els comuns en termes d’habitatge i d’equipaments. El Govern podria, per exemple, alhora incrementar els plans  destinats a l’adaptació dels edificis en temes d’eficiència energètica o d’altres plans de reactivació del sector alineats al mateix temps amb la lluita contra el canvi climàtic.Aquestes decisions i mesures donarien un bri d’esperança per a molta gent, perquè això vol dir que hi hauria paletes que tindrien feina, això vol dir que hi haurà empreses proveïdores de material que treballarien, les empreses transportistes també, i així anar fent.
El sector financer és possiblement qui es troba en una millor situació i tot just acaba de presentar uns importants beneficis l’any anterior. Ara és el moment del patriotisme per part del sector financer, promovent moratòries i carències d’interessos i de capital, tant al sector empresarial com a les famílies;  alhora que no executant les hipoteques o els avals a tots aquells que ho estan passant malament i renegociant condicions i terminis de forma adaptada a les actuals circumstàncies. Com es diu col·loquialment en l’idioma de Cervantes “es momento de arrimar el ombro” i estar al costat dels ciutadans als quals durant moltes generacions hem fet confiança.
Per poder defensar els empresaris, els autònoms, els llocs de treball i els salaris de tothom, també podem entre tots promoure i portar a terme la compra o ús de béns i serveis andorrans. Un acte de patriotisme és també que totes i tots siguem molt conscients, ara més que mai, que el consum de productes i serveis andorrans són bàsics per a la reconstrucció de la nostra economia i el nostre benestar.

 

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic