Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

Continua la inquietud al Cedre

Autor: Treballadors del Cedre


Els treballadors del CSS El Cedre exposen que actualment hi ha almenys 17 auxiliars d’infermeria, d’un total de prop de 50, i 10 infermeres, d’un total de 17, que han demanat a recursos humans del SAAS un trasllat a un altre servei per abandonar el centre sociosanitari.

Es mostren sorpresos per la indiferència de la direcció del SAAS davant d’aquest fet, ja que el volum de demandes de canvi de servei suposa ja més d’un 25% de la plantilla total del centre, i tot i això la direcció del SAAS continua sense voler reconèixer la gravetat de la situació actual.

Manifesten que no hi ha cap resistència al canvi de model, que és com intenta la direcció del SAAS encobrir i justificar el malestar actual, sinó un rebuig absolut a les retallades que aquest canvi suposa i a les males maneres en què s’està procedint per part de la direcció del centre, que continua disposant sorprenentment del recolzament de la direcció del SAAS, fent cas omís a totes les demanes i queixes del personal envers aquesta. 

Unes retallades que s’estan negant per part del ministeri de Salut però que queden reconegudes de forma implícita quan han explicat el nou organigrama, que estableix que a la 3a planta, on es farà la prova pilot de l’ACP, hi haurà un auxiliar més, però s’elimina l’auxiliar d’hostaleria que dona suport als àpats i es redueix la presència d’infermeria, passant a una cada dues plantes. A part es redueix la presència de la neuropsicòloga a dos matins al mes i s’elimina la figura de les dues infermeres referents, on es perden dues places més. 

Els treballadors es pregunten sorpresos on és, amb aquestes dades, l’augment de personal del qual parlava el ministre de Salut, que també va negar cap retallada. Se senten al mateix temps sorpresos quan la direcció els informa que la Fundación Matías i molts altres centres han dit que la nova ràtio serà d’enveja i que ja voldrien ells tenir-la, però els treballadors exposen que és degut que Espanya és el tercer país per la cua d’Europa en ràtio d’infermeria i auxiliars, tal com indiquen les publicacions oficials, i lamentablement aquest és el model que s’està agafant de referència.

També exposen que les taules de treball proposades no solucionaran el problema, primer perquè denuncien que no s’accepta una opinió contrària ni crítica a la gestió i projecte actuals, com demostra el fet que s’ha apartat de males maneres 3 treballadors que ja es van mostrar contraris a aquests, i per una altra part, i la més important, perquè creuen que el problema de base ve derivat d’una mala valoració de les necessitats reals del centre i del personal necessari per a una òptima atenció als residents.

amenten que ningú qüestioni que aquesta valoració la va realitzar la Dra. Eva Heras, adjunta al director assistencial per a l’àrea de Cronicitat i Sociosanitari, que només va estar uns pocs mesos al Cedre i que no és en cap cas temps suficient per conèixer el funcionament del centre i les seves necessitats reals, però que s’ha pres la llibertat de decidir que al Cedre sobra personal, rebutjant que les diferents direccions que han passat pel centre sempre han valorat el contrari, aquests sí, coneixedors del dia a dia del Cedre.

Com ja es va fer públic fa pocs dies, el comitè d’empresa del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha reclamat a la direcció que obri un expedient informatiu per indagar què hi ha de cert i si han superat els límits reglamentaris establerts, en relació amb uns fets descrits per una part de la plantilla del Cedre, que per ara no han volgut fer públics en espera que el SAAS es pronunciï al respecte, però que semblaria que inclouen suposades negligències, però reclamen que es miri el problema de base i que es revisi la valoració actual de necessitats del centre.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic