Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Joan Martínez Benazet

Joan Martínez Benazet

MInistre de Salut

 

 

Contra el càncer, detecció precoç, acompanyament i excel·lència

Autor: Joan Martínez Benazet


El diagnòstic i tractament del càncer evoluciona ràpidament. Per aquest motiu, les institucions sanitàries hem de canviar sensiblement la nostra organització per tal d’oferir els millors i més avançats recursos als nostres malalts. El canvi més significatiu és l’aplicació de l’anomenada medicina personalitzada, que ajusta el tractament a les característiques moleculars i morfomètriques de cada tumor, als condicionants genètics del malalt i a la seva capacitat de resposta immunològica. Tot això requereix, entre altres, de sofisticats equipaments per realitzar anàlisis moleculars complexes. 

I com ha de plantejar-se aquest canvi de paradigma un país petit com Andorra, amb recursos humans i tecnològics limitats? Arribarà un dia en què haurem de derivar la majoria de 
malalts a grans centres especialitzats dels països veïns?

La resposta, a dia d’avui, és que es pot organitzar una estructura assistencial amb un gran suport d’institucions acadèmiques del nostre entorn. Això permetria fer part del diagnòstic i tractament al Principat i l’altra part aniria a càrrec d’aquestes institucions, ja sigui amb el desplaçament del malalt, dels professionals o mitjançant col·laboració telemàtica. El sistema andorrà ha d’esdevenir una de les unitats que conformin una gran estructura en xarxa, amb convenis amb centres de referència. 

En aquest sentit n’és ja un exemple l’acord entre el SAAS i l’Hospital Sant Joan de Déu, referent mundial en oncologia infantil i que posa a l’abast dels nostres petits malalts els millors recursos. Fa escassament una setmana es va signar un altre conveni, en aquest cas amb l’Hospital Clínic, que ens dona accés a una plataforma molt avançada de biologia molecular per al diagnòstic de precisió del càncer. I encara un tercer exemple: a un servei de radioteràpia del grup Quirón, amb qui també hi tenim acord, fa tot just un parell de mesos que s’apliquen uns nous protocols que aconsegueixen reduir significativament les sessions de tractament. I l’evidència científica apunta que, a més, els resultats són millors. Així, en el cas de càncer de mama s’ha passat de 30 sessions a només 15 i en el de molts càncers de pròstata de 35 a només 5. I ja es treballa en un nou protocol per tractar aquests darrers en una sola jornada. I com amb aquests, tenim també convenis vigents amb els diferents hospitals de Tolosa o amb el de Sant Pau.

Però no només el tractament és cabdal durant el procés de la malaltia: també ho són aspectes com la detecció precoç o l’acompanyament. I és que darrere de cada malaltia hi ha un pacient i la seva família que pateixen. És per això que cal acompanyar-los en el procés a través de la figura del psicooncòleg, que encara hem de reforçar més. En aquest sentit, estem treballant en una nova cartera de serveis que ampliarà les prestacions de psicologia. 

A més, l’estructura en xarxa que abans explicava implica que alguns pacients han de desplaçar-se per ser sotmesos a tractaments o a proves. Per aquest motiu hem millorat les prestacions dels trasllats i de les estades dels malalts i acompanyants fora del país. Aprofito per agrair l’esforç de tots aquells que van aportar a la gala organitzada per Andbank i que va recaptar fons en favor de la recerca i l’acompanyament per als nens amb càncer.

Aquesta és una malaltia en què el diagnòstic precoç és sinònim de més supervivència. En el programa de prevenció del càncer de mama, que des que va instaurar-se ha permès detectar-ne un centenar de casos, s’ha ampliat fins als 74 anys l’edat de les dones que se’n beneficien gratuïtament. Seguint la seva estela, els pròxims mesos començarà un programa similar però per al càncer de còlon, i al març s’implementarà el protocol de detecció de retinoblastoma en nounats, una patologia que representa un 3% dels càncers en menors de 15 anys. I seguirem avançant per dotar de més recursos la detecció precoç, sense oblidar la figura del metge referent, coneixedor de la història clínica i de vida del pacient i que acaba sent la millor eina per a la detecció de moltes malalties.

El càncer és una de les malalties que més ens afecten. Per això des del ministeri de Salut seguirem formant-nos per tenir una mirada més transversal, moderna i àmplia de quina és la millor manera de fer-li front i combatre’l.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte