Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Sílvia Calvó Armengol

Sílvia calvó Armengol

Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat

 

 

Contractació pública sostenible




El Consell General va aprovar la setmana passada per unanimitat la Llei de contractació pública. Amb el nou text legal, l’Administració pública exerceix el rol exemplar que li pertoca i promou un creixement integrador socialment, promotor de les polítiques de gènere, afavoridor dels drets de les persones amb discapacitats i compromès amb el medi ambient. 

D’aquesta manera, la Llei, seguint les directius de la Unió Europea, estableix mecanismes de contractació totalment alineats amb els Objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides (ODS) i permet, així, actualitzar un text legal que té més de vint anys de vigència i que havia queda desfasat. 

Entrant al detall, la nova eina legal agrupa en un sol text el conjunt de contractes públics (obres, serveis i subministraments), incloses les concessions, en facilita l’aplicació i aporta més seguretat jurídica. Així mateix, i com a novetat, tot el conjunt d’entitats que formen el sector públic andorrà hauran de complir amb la normativa: no només l’Administració general i els comuns, i els seus òrgans dependents, sinó també les empreses i fundacions públiques. Amb aquesta ampliació es vol evitar que es pugui eludir l’aplicació de la normativa creant una societat o fundació amb l’única finalitat de no respectar les obligacions de la Llei.

Amb la voluntat de reduir càrrega administrativa, la Llei modernitza els procediments amb una aposta decidida per la contractació electrònica. La norma preveu la implementació d’un portal digital per afavorir la concurrència de totes les empreses interessades a participar en els concursos públics i facilitar els seus tràmits. S’hi inclou la factura electrònica, que permetrà accelerar els terminis de pagament: els deixa, a partir del moment que s’implementin els procediments electrònics, en trenta dies a comptar de la presentació de la factura.

Així mateix, la Llei també busca millorar la qualitat dels contractes: es vol aconseguir una millor relació qualitat-preu perquè el preu no pot seguir sent l’únic paràmetre de selecció; la contractació pública també ha de promoure les polítiques a favor dels ciutadans i de l’interès general. Per aquest motiu, per a les contractacions d’obres, béns i serveis, les prescripcions tècniques s’han de redactar tenint en compte criteris ambientals i d’inclusió social i les avaluacions de les ofertes també han de recollir aquests paràmetres i donar-los preferència. La Llei obliga els poders adjudicadors a incorporar aquests elements i també contribueix a promoure el canvi del sector privat, que s’haurà d’adaptar si vol contractar amb l’Administració.

A més, la nova Llei impulsa l’activitat de les empreses i dels professionals andorrans i els dona suport, i contribueix així a garantir el creixement del país. Les petites empreses estan al cor de la nova contractació pública. La Llei defineix un concepte propi de micro, petites i mitjanes empreses, adaptat a les dimensions de l’economia d’Andorra i de les seves empreses, i incorpora elements que han de facilitar que les petites empreses es puguin presentar als concursos públics. 

En definitiva, amb aquesta Llei volem que la contractació pública sigui un instrument per implementar polítiques públiques que es facin d’una forma socialment responsable i ambientalment sostenible. Amb aquest text, el Govern advoca per una contractació moderna, per la digitalització i la innovació. Reforcem l’eficàcia, l’eficiència i la transparència de la contractació pública, amb una aposta clara pel nostre teixit empresarial i amb la voluntat de ser un instrument per tirar endavant de forma conjunta el sector públic i el privat, els grans reptes del país.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte