Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Oliver Vergés

Oliver Vergés

Doctor en Història

 

 

Creuant fronteres




Ja saben que diu la dita: “Si la muntanya no va a Mahoma, Mahoma anirà a la muntanya.” En el cas d’Andorra es podria adaptar per alguna cosa com ara que “si els nens sahrauís no venen a Andorra, nosaltres anirem als camps de refugiats del Sàhara”. Va ser així com va començar el projecte de caravana solidària que enguany, el mes d’abril passat, va sortir d’Andorra i, creuant fronteres, va fer milers de quilòmetres per carretera, mar i desert per portar 4.000 quilos d’ajuda humanitària a un poble, el sahrauí, que malviu oblidat.

Els sahrauís són autòctons del territori més occidental del Sàhara, d’aquí el nom de la regió, els quals actualment habiten entre territori ocupat pel Marroc i camps de refugiats a la província de Tindouf, a Algèria. Malauradament, és un d’aquests territoris històricament maltractats pel colonialisme decimonònic i deixats de la mà de Déu en un procés de descolonització mal gestionat per part d’Espanya. El resultat fou l’apropiació del territori per part del Marroc durant els anys setanta del segle XX, una incorporació no reconeguda per les Nacions Unides, que d’altra banda no fa res per solucionar el tema, ni tampoc òbviament pels seus legítims habitants, uns sahrauís que constitueixen una nació sense Estat víctima de la guerra i l’exili, i mancada de drets polítics com el de l’autodeterminació.

El territori va estar en guerra entre 1973 i 1991, quan es va pactar un alto el foc. Prèviament, els ocupants havien construït l’anomenat mur marroquí, una zona militar de búnquers, tanques i camps de mines de gairebé 3.000 quilòmetres de longitud creat amb la doble finalitat de protegir el territori controlat de manera efectiva pel Marroc i per evitar el retorn dels milers d’exiliats als camps de refugiats ubicats a Algèria. L’alto el foc contemplava la preparació d’un referèndum que no s’ha celebrat sota els auspicis de l’ONU i que havia de decidir el futur del poble sahrauí. Des d’aleshores, i fa ja gairebé tres dècades, es manté aquest penós statu quo per vergonya d’aquells que hi podrien posar remei.

Són milers els damnificats víctimes d’aquest conflicte enquistat que viuen de la solidaritat sovint articulada des de la societat civil. Al Principat d’Andorra hi havia un projecte exitós, el de Vacances en pau, que permetia als infants sahrauís gaudir de dos mesos de vacances a les valls i tornar a casa seva, després, amb material i una experiència vital que els permetia fugir momentàniament de la misèria.  Malauradament, el projecte es va estroncar, i les institucions andorranes capacitades per buscar solucions per mantenir-lo sembla que se n’han rentat les mans. La impossibilitat de seguir acollint va ser la que va fer replantejar el projecte i muntar una exitosa caravana solidària que s’espera poder repetir aviat.

El 19 d’octubre passat, gairebé dues-centes persones van omplir una de les sales dels cinemes Illa Carlemany on es va poder visionar un documental sobre la caravana en qüestió, i on es va presentar públicament el projecte Creuem fronteres, nascut amb la intenció de preparar-ne de noves i de donar visibilitat a un problema força desconegut i gens present en l’actualitat dels mitjans de comunicació. A la sala hi havia els participants a la caravana, les entitats que van ajudar a fer-la possible i l’equip que actualment coordina el projecte.

Amb d’iniciatives com aquesta, un no pot fer més que aplaudir les persones que les fan possible, gent que dedica hores i hores del seu temps a ajudar els qui no gaudeixen de les nostres comoditats. Esperem que la tasca segueixi fructificant i que les caravanes, mentre no es resolgui el conflicte, segueixin sortint d’Andorra, que tot i la seva petitesa té dins les seves fronteres persones capaces de portar la solidaritat a milers de quilòmetres lluny del Pirineu. El meu reconeixement per a totes aquestes persones.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte