Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Climent Miró

Climent Miró

Historiador

 

 

Crònica d'Organyà
La coincidència de les dates ha volgut que l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell hagi tancat el seu desè aniversari amb la celebració de les seves cinquenes jornades, que enguany tingueren lloc dissabte passat a Organyà. La diada, organitzada amb la precisió que ens té acostumats el Lluís Obiols, comptà amb l’assistència de nombrosos andorrans, com els incombustibles Antoni Pol, Conxita Cases i Jesús Soler, gent amb una concepció de territori natural i transversal, com ha de ser i ha sigut gairebé sempre.

Caldria esmentar les ponències que van tenir relació amb aquella contrada. Aquest és el cas de les de: Carles Gascón, sobre els Pariatges d’aquella vila, del 1233; Montse Riu, sobre dues peregrines de la vall de Cabó; Jordi Pasques, sobre la pedra tosca de la font Bordonera; Jordi Piferrer, sobre una xarxa d’evasió; Daniel Fité, sobre la demografia de Gavarra; i Guillem Martín i Josep Obiols sobre localització toponímica del solà del Vilar de Cabó.

El Jordi Pasques, recuperat de la relliscada al gel en sortir de la Nit Literària, esbossà una recerca sobre l’aprofitament de la tosca de la font Bordonera, una deu que recull l’aigua de tota la muntanya compresa entre el Boumort i Santa Fe. Moltes cases d’Organyà i del seu entorn deuen part de la seva estructura a la pedra tosca provinent d’aquella important font.

El Daniel Fité mostrà una de les seves recerques sobre història demogràfica, aquest cop centrada en el poble de Gavarra. L’amic Daniel ha rasclat i digitalitzat dades demogràfiques obtingudes de diferents arxius, com el fons parroquial d’aquella població conservats a l’Arxiu Diocesà. Bona part de la seva investigació té un component de  recerca oral, que es basa en un mètode d’entrevista per localitzar les diferents cases d’un nucli.

En una línia de recerca similar hem de situar la del Guillem Martín i el Josep Obiols sobre la localització de la toponímia del solà del vilar de Cabó. Aquesta investigació recull dades toponímiques a través de fonts orals que haurien desaparegut en un termini breu.

Els estudis de microtoponímia i de localització del poblament de bona part del Pirineu català no tenen el recorregut dels que s’han realitzat a Andorra. Aquestes recerques contemplen dades que els mapes de les institucions cartogràfiques no recullen. La manca d’investigacions s’agreuja amb el despoblament i l’envelliment de la població. L’abandó del país esborrarà per sempre més el nom d’un lloc o la localització d’una casa. Aquesta tipologia de recerques haurien de comptar amb un reconeixement més ampli de les institucions polítiques i acadèmiques.

Tant el Jordi, com el Daniel, el Guillem, i el Josep formen part d’aquell grup d’investigadors que complementen la documentació amb la recerca oral. Els quatre rastregen l’ànima del territori, la gent, per trobar tot allò que ha romàs als caps i no s’ha transmès al paper.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic