Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de ABaena

Aurora Baena

Historiadora de l'Art

 

 

Cultura en solitari
En el moment en què apareix la paraula escrita, s’inicia un viatge de la literatura oral cap a la lletra llegida. Un apassionant recorregut que va fer que l’experiència d’intercanvi d’històries passés de ser un moment col·lectiu, a ser un exercici individual i sovint solitari. Vam deixar d’escoltar els rapsodes a la plaça  per tancar-nos a casa a inclinar la mirada davant d’un llibre.
Tanmateix, aquest episodi en la història de les lletres mai no ha impedit que, tot i estar en soledat davant d’un llibre, la persona lectora no estigués profundament connectada amb altres. Per començar amb l’autor o autora. El vincle que s’estableix amb la persona emissora del relat, és íntim i profund. Permetem que entrin en el camp dels nostres somnis i de les nostres dèries, de la nostra ideologia, de les nostres conviccions i dels nostres dubtes. Obrim la ment a les sensacions que han creat per a nosaltres arribant a tenir una relació que frega en ocasions l’erotisme.
Però si el text ens connecta amb l’autoria, el relat en si ens enllaça amb el món. O si més no amb una manera de mirar-lo. L’experiència solitària de la lectura pot ser un mecanisme d’evasió de l’ara i aquí, però aquesta pròpia via evasiva esdevé un procés de reflexió  sobre el lloc on vivim i les regles que el regeixen. Desconnectar per reconnectar críticament. Estar sola per envoltar-se del món.
Aquest és un dels poders de la literatura, però és extensible a la resta de les arts. Contemplar una obra d’art és un acte individual, i més ara que malauradament només ho podem fer virtualment, però que ens connecta amb l’univers, i per reducció, amb l’altre. Un viatge a les idees que ens genera o als sentiments que ens provoca que ens enllaça amb la humanitat que li dona sentit i valor. Per admirar-la o qüestionar-la, l’obra d’art ens col·loca en un lloc dins la societat. 
Pensem-ho durant aquest Sant Jordi confinat. Agafem un llibre i llegim-lo conscients del valor que suposa aquest gest, i gaudim de la potència col·lectiva que té. De la mateixa manera com el cinema ens ha fet més lleugera la clausura,  o com la música ens ha alegrat la vida en el petit univers limitat pels metres quadrat de cada casa. I sobretot, recordem-ho quan la tempesta passi i tornem al mantra capitalista que la cultura és un simple entreteniment no essencial.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic