Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de SVela

Susanna Vela

Presidenta del Partit Socialdemòcrata (PS)

 

 

Cultura i resiliència
El 15 d’abril 2020, Dia Mundial de l’Art, la Unesco va organitzar un debat on line per  informar sobre polítiques i mecanismes financers per evitar que molts dels artistes i professionals del sector cultural estiguessin obligats a cessar les seves activitats creatives de forma definitiva a causa del confinament i de les seves conseqüències: tancament de les sales de cinema i de concerts, dels teatres, de biblioteques i museus i tot tipus d’activitats culturals.
A Espanya es va evitar in extremis un #Apagoncultural els dies 10 i 11 d’abril 2020, a França s’han anunciat 22 milions d’euros d’ajuda d’urgència per a evitar la desaparició d’algunes estructures culturals, i a Alemanya, 120 milions per sostenir el treball i una línia de liquiditat il·limitada per a tots els professionals afectats per la quarantena cultural. A Luxemburg s’ha posat en funcionament una web de preguntes freqüents per a respondre a les sol·licituds d’ajuda dels artistes que han hagut de pagar els costos d’esdeveniments anul·lats el darrer moment.
Malgrat això, ens enfrontem a un esfondrament profund del sector cultural europeu mentre que assistim a una explosió sense precedents d’iniciatives culturals (quasi sempre gratuïtes) en l’espai virtual de les xarxes. La poesia, la música, el cinema, el teatre, entre altres, estan sent el nostre refugi durant aquest període de confinament i alleugereixen la frustració i la inquietud que ens provoca. En aquest sentit, avui la Unesco ha convocat els seus estats membres a participar en una reunió virtual per debatre sobre les polítiques culturals post-Covid-19. 
És en aquest context europeu i mundial que voldria des d’Andorra, sumar-me a aquesta reflexió. Quin model cultural volem per al nostre sector creatiu i per al nostre patrimoni cultural? A Andorra, el sector cultural no es reconeix com a tal ni disposa d’una estructura, ni de lleis que el cohesionin i li donin identitat pròpia. Potser és per això, en part, que a hores d’ara no sabem ben bé com l’està afectant aquesta crisi. Fa molt poc que s’han començat els treballs del Llibre Blanc de la Cultura que ha de donar als artistes un estatut professional i així poder afavorir el dinamisme en la creació i en les iniciatives artístiques. Potser fem tard.  Què podríem considerar sinó en invertir en donar vitalitat al nostre teixit d’artistes i d’estructures creatives (formació, participació programes europeus...); en la participació ciutadana a la vida cultural cercant l’excel·lència dels espais de formació artística per a la població i en plans per a la conservació i posada en valor del nostre patrimoni cultural. 
La cultura, el nostre bastiment personal i col·lectiu, un patrimoni que, com el campanar de Sant Vicenç d’Enclar, cal alçar de nou com a símbol inequívoc de la nostra capacitat de resistència i resiliència. Per a nosaltres i per a la cultura, mitjançant la qual donem sentit a les coses. La cura de les arts, de les lletres i del nostre patrimoni és el més gran favor que ens podem fer com a país. No ens oblidem.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic