Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de AWard

Alan Ward

Professor

 

 

De cotxes elèctrics i eficiència energètica
En el món de l’enginyeria, com en qualsevol àmbit de l’actuació humana, passen coses a les persones. Coses que, després, s’expliquen a altres persones, que encara les expliquen a d’altres... De seguida, s’hi afegeixen informacions, es magnifiquen detalls i la història es poleix a mesura que es va explicant. Els nostres avantpassats cavernícoles ja ho devien fer, parlant de la caça del dia. “Aquell bisó em va mirar directament als ulls. Era com si sabés que jo li anava a plantar un cop de llança...” Espereu un moment, potser no cal tirar tan enrere per trobar aquest tipus de relat. De totes formes, no us penseu que aquest fenomen es limita a entorns tradicionals; fins i tot en els àmbits d’alta tecnologia també s’hi sol trobar.

La història d’avui diu que en un moment donat la NASA es va trobar amb un problema perquè els astronautes poguessin escriure a l’espai. Sembla que els tradicionals Bic de tota la vida no funcionen sense gravetat, perquè la tinta líquida s’escapa per totes dues puntes del bolígraf. És clar, això complica considerablement això de prendre apunts –sense parlar dels perills de tenir boletes de tinta blava surant per tot l’interior de la càpsula espacial.

Després d’un estudi aprofundit, de moltes proves i d’una despesa econòmica considerable, l’agència espacial va arribar a crear una solució: l’estilogràfica que funcionava en qualsevol posició, hi hagués o no gravetat. Feta d’acer inoxidable, era totalment estanca i no permetia la sortida de la tinta tixotròpica llevat pel lloc previst, a la punta. En resum, es va tractar d’un concentrat d’alta tecnologia que, certament, va resoldre el problema plantejat.

Els soviètics varen fer servir un vulgar llapis, per obtenir exactament el mateix resultat.

A vegades la bona enginyeria no consisteix a atacar el problema amb tot l’arsenal de les noves tecnologies del moment. O, afegeixo, atacar-lo a cops de milers d’euros.

La campanya actual d’aquest país per propiciar el vehicle elèctric és lloable. Reduir la contaminació atmosfèrica i, de passada, la despesa econòmica per als usuaris són objectius que podem compartir fàcilment. A més, invertir en tecnologies modernes i “netes” ens pot prestar una bona consciència ecològica.

Pensem ara en els nostres avantpassats, que vivien i treballaven gairebé en el mateix lloc. Si per anar a la feina un simplement ha de baixar les escales de casa, la producció de CO2 resulta forçosament reduïda. El vehicle que menys contamina és el que no es fa servir –i també és el més econòmic–. Amb la circulació actual, estic segur que molts dels nostres conciutadans no forçosament gaudeixen al volant i estarien contentíssims de poder-ho deixar. Si només ho poguéssim fer!

Perdoneu, però algú ho havia de dir.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic