Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Antonia Escoda

Antonia Escoda

Formació contínua

 

 

De drets, de llibertats, i de viure al segle XXI
Cada mes de gener, des de l’any 2005, es celebra a París la “marxa per la vida”, organitzada per col·lectius antiavortament que any rere any arboren pancartes de l’estil: “Dir la veritat és dissuadir”.

De quina veritat estem parlant? Del fet que cada nou minuts mor al món una dona víctima d’un avortament clandestí?

Del fet que cap contracepció és fiable al 100%, i que el risc 0 de tenir un embaràs no desitjat no existeix? Del fet que recórrer a l’avortament no té per què suposar un traumatisme, que és possible viure una interrupció d’embaràs sense seqüeles?

Del fet que un 33% de les dones necessiten recórrer a la interrupció d’embaràs com a mínim un cop a la vida?

Una servidora ha estat educada amb la idea que quan a qualsevol persona se li neguen els drets humans, això va en detriment dels drets de tots. D’aquí la meva perplexitat, la meva incomprensió davant aquells que surten a manifestar per negar als altres els seus drets. Com es pot ser contrari a l’assoliment dels drets de les altres persones? Per conviccions personals? Empesos per algun estrany interès? Com es pot ser antiavortament sense haver-hi estat confrontat?

Perquè curiosament, al front dels militants antiavortament sempre hi trobes homes...

Saps “senyor antiavortament”, jo respecto els teus drets, i els defensaré encara que no pensi igual que tu. És el que tenim els defensors dels drets humans...

Puc entendre que no estiguis a favor de l’avortament d’acord amb les teves creences, les teves conviccions, i alçaré la veu perquè puguis continuar exercint la teva llibertat d’opinar i de creure allò que creguis oportú (article 18 i 19 DUDH). De fet no t’obligaria mai a avortar (sic!)...

Dit això, continuo sense entendre per què vols coartar els drets de les dones, negant-los-hi la llibertat d’escollir, d’acord amb la seva raó i consciència (article 1 i 2 DUDH), posant-ne en perill la vida i malmetent-ne la llibertat i seguretat (aricle DUDH), i sotmetent-les a un tracte degradant (article 5 DUDH).

Entenc “senyor antidrets”, que difícilment estaràs mai confrontat directament al problema de l’avortament. No patiràs mai dins les teves carns, dins del teu ventre un embaràs no desitjat, que no vols o no pots portar a terme. Però a un moment o un altre pot ser que et creuis ni que sigui d’esbiaix amb el dilema.

Potser serà la teva companya, la teva germana, la teva cosina, la teva millor amiga, o potser inclús la teva filla, que et digui: he fet el test, és positiu, i no puc tirar-lo endavant.

Potser tindràs alguna cosa a veure en aquest embaràs, tu que vas insistir a no posar-te preservatiu, tu que vas dir que la píndola de l’endemà podia esperar... Potser senzillament no serà culpa de ningú, un accident, una contracepció defectuosa, un error, mala sort... T’imagines preparat amb 16, 18, 20 o 22 anys, o tot al llarg de la teva vida a afrontar un embaràs no desitjat?

No conec la teva vida. No sé què és el que t’empeny amb la teva cara de bona persona a sortir al carrer amb una pancarta antidrets en ple segle XXI. Potser fora bo que comencessis a viure en el segle en què s’ha establert que un embrió no és una vida, i que la vida comença en el moment del naixement. Un segle en què els penjadors i les agulles de fer mitja són objectes quotidians i no instruments de tortura.

Vivim en una època que no està tan malament, en un lloc que a priori pots ser qui vols. I les dones que et creuaràs durant la teva vida també han de poder ser qui volen. No vulguis posar-nos traves provant d’escatimar-nos drets, aquests temps estan passats. Compta amb mi i tantes altres per intentar aconseguir una legislació no pro avortament, sinó una pro decisió. Perquè, al cap i a la fi, el que compta en tot aquest afer és la llibertat de prendre les pròpies decisions. L’avortament és una decisió personal. El meu cos, la meva vida, la meva decisió.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic