Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de RPorta

Roser Porta

Filòloga

 

 

De vegades, veig sales
De tant en tant, rebo algun correu de l’Arxiu Nacional informant d’una nova exposició virtual o d’un nou catàleg de fotos, també virtual i digital. El mail sol portar un enllaç al web de l’Arxiu, on puc veure aquestes novetats fotogràfiques i històriques.
Hi ha exposicions sobre FEDA, sobre Andorra entre les guerres, entre moltes altres. I catàlegs sobre les dones i la societat, l’esplèndid Esmolets. La canalla a Andorra o sobre el turisme, titulat De les aigües termals al Duralex.
Aquests correus tenen uns curiosos efectes, però. Em provoquen al·lucinacions i  després de rebre’ls, veig coses. Concretament veig sales, sales d’exposicions, museus, a vegades “nacionals” segons un rètol que hi ha a dalt de tot, a vegades “museus” a seques. Em dura uns dies i després em passa. Fins que arriba el pròxim mail i tornen les visions. 
Les exposicions virtuals i els catàlegs virtuals del ric fons fotogràfic de l’Arxiu Nacional a vegades mereixen difusió mediàtica, a vegades només depenen de la bona voluntat dels periodistes per fer-ne més ressò perquè només es fa públic via mail. A diferència d’altres èpoques, en les quals l’Arxiu organitzava esplèndides exposicions físiques i reals, amb catàlegs de paper, ara passen desapercebudes i envoltades de discreció. Condemnats només al núvol. Tenen més difusió que abans si només són a internet?
L’últim catàleg virtual L’esquí: de mitjà de transport a activitat de lleure (1924-1965) m’ha tornat a provocar moltes visions. A partir de fotos dels fons de Josep Alsina, de casa Rossell, de casa Areny-Plandolit i del fons Francesc Pantebre, es reconstrueixen els orígens de l’esquí a Andorra. Una història que comença quan el carter Miquel Farré Casal, el Canaro, es va comprar uns esquís a Porta per poder desplaçar-se millor, segons explica Isidre Escorihuela en el pròleg del catàleg. Però no és una història de nostàlgia, de quan érem pobres, és una història que parla d’economia, de transport, de lleure i esport, dels orígens del Pas de la Casa, una història que explica d’on surt una de les zones esquiables més importants d’Europa, des de molts vessants, des del rigor fins a l’aspecte més lúdic. Apta, per tant, per a un gran públic. 
I les visions es disparen, les fotos difoses amb la tecnologia més moderna, en un edifici molt modern i enlluernador si voleu, explicant què és Andorra. Sense tòpics, a l’estil d’un Caixafòrum o un CCCB més petits, amb escoles treballant els continguts, amb turistes passejant per les exposicions…
Deu ser el mateix efecte de nen de El sexto sentido, aquell d’“a vegades veig morts”.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic