Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Marc Segalés

Marc Segalés

Periodista

 

 

Del tabac a la ‘maria’
La predisposició mostrada per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en una entrevista televisiva a estudiar el cultiu del cànnabis per a usos terapèutics com una alternativa al cultiu del tabac va pel camí de convertir-se en allò que en l’argot periodístic s’anomena serp d’estiu –notícies que independentment de la seva rellevància permeten omplir pàgines de diari o minuts de ràdio i televisió en una època tradicionalment de sequera informativa–, si bé en aquesta ocasió arriba en ple hivern.
I és que malgrat que la referència al cultiu de cànnabis era només una més de les alternatives que es podrien plantejar al tabac i que tan sols es tracta d’una iniciativa embrionària, aquesta ja ha rebut el suport de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra i de la Confederació Empresarial Andorrana, i no només això, sinó que ja s’ha demanat també que es porti a terme una prova pilot.
És comprensible l’interès de l’APRA en una possibilitat de cultiu que fins i tot pot arribar a ser més rendible que el del tabac, així com el de la CEA davant el nou sector de negoci que es pot generar, ara bé es tracta d’una iniciativa que cal meditar amb profunditat. I és que d’entrada, el Codi Penal és prou clar quant a la prohibició de cultivar aquesta planta i la possessió i el consum en són durament castigats. També seria convenient analitzar la qüestió de la reputació i valorar si, després dels esforços fets en la lluita contra el contraban de tabac i en treure’s l’etiqueta de tenir certa laxitud davant aquesta activitat, al país li convé substituir les plantacions de tabac per cànnabis. També cal veure com encaixa això amb els esforços que es volen fer amb el problema dels joves amb addiccions.

Comentaris: 2

Comentaris

Es a dir, Andorra ha de ser la prova pilot? Haveure es en capses amb el seu propi control climátic, dona igual aqui o a Madagascar. S'ha de probar pero no per testear sino per començar, amb els problemes que surten quan es comença algo encara que ja s'hagi probat abans. I aixó deixa la pregunta de que tindrem un paisatge ple de capses lol.
Tot aixó em recorda al capítol dels Simpsons, del MONORAIL.

Si us plau busqueu a internet, GROWBOXCO PHARMA VENTURES. (empresa que vindrá).

Hi ha centenars d'empreses, conglomerats etc.. en aquesta indústria que sofrirà una bombolla.
Ok vale, si volem aquesta indústria, hi ha millors candidats un cop es facin les lleis? Possiblement sí que hi ha.
Tot el món està cultivan Cannabis (tot el món literalment), la competència és molt, molt gran i la inestabilitat és gran, especialment perquè hi ha competidors milionaris amb molts anys d'experiència en aquest sector, que no es nou ni de lluny.
I ara està bé, perquè és difícil portar d'altres països de fora d'Europa, això s'arreglarà i s'està arregla'n i serà global el tràfic legal de cànnabis terapèutic.
Abanda que això és OK fins que es trobi una ruta econòmica per fer en laboratori aquests compostos.
A diferéncia del cultiu d'opi (per extreure morfina) que és molt barato i eficient (% producte actiu en tota planta per al pes de planta).
En aquest sentit Rússia esta fent molts esforzos per ser autosuficient en aquest sector de morfina, desde cultiu al producte final, lo dejo al aire. I tenim al costat Alcaliber empresa líder mundial en aquest sector que pot ajudar en aquest procés o no. Y pot ser Andorra te bon clima per aixó. I estéticament sería molt bonic.

Pero aqui tothom sap molt de tot i fará lo millor per al país.

És una nova fiebre del oro també aixó del Cannabis, alguns durarán i la mayoría no.

A tot això, qui ha seguit l'evolució de l'altra empresa que havia deixat milions a Andorra, NiceFruit?
Fa activitat real? Seria interessant veure un reportatge de com ha anat evolucionant.

Periodistes teniu treball :)

Salutacions

Si us plau, publiqueu el text que vaig enviar ahir la nit.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic