Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de CBenet

Claude Benet

Ciutadà

 

 

Democràcia participativa

Democràcia participativa




“L’agenda no la daten només els responsables polítics, perquè és evident que hi ha qüestions que no es poden resoldre des dels despatxos, sinó que cal un debat serè amb la participació de les ciutadanes i ciutadans” (Xavier Espot, 1 de juliol de 2020).

Amb aquestes mateixes paraules responia molt amablement el cap de Govern a una petició anteriorment enviada i que havia recollit 1.868 adhesions. Són paraules que em van alegrar molt, però transcorregut més d’un any, els fets, malauradament, no es materialitzen.

Aquests darrers mesos s’han muntat grups i plataformes que insisteixen en la voluntat de compartir els seus neguits. No fan res més que demanar prendre part en “el debat serè amb la participació de les ciutadanes i ciutadans”, tal com ho va plasmar el cap de Govern.

Un d’aquests grups de ciutadans s’ha reunit a l’entorn de la preocupació generada pel projecte d’un laboratori P3 a Ordino. Sorprèn desagradablement que des del mateix Govern se’ls “acusi” de fer populisme. Alhora, llegeixo al Diari d’Andorra del 25 d’agost: “Que sorgeixin detractors a la instal·lació d’una empresa d’aquesta magnitud és inexplicable, a menys que ens endinsem en terrenys foscos de la naturalesa humana. I que els únics arguments siguin alarmistes i infantils és lamentable “.

Detractors i terrenys foscos em sonen paraules ben impròpies d’un mitjà de premsa amb ambicions professionals.

Com alguns d’aquests “detractors”, he tingut ocasió de llegir el pacte de socis o contracte en un mitjà digital del país, i malgrat les meves limitacions en temes legals i científics, hi veig moltes zones d’ombra que demanen explicacions. No soc l’únic; altres ciutadans, i entre ells, crec saber, juristes i científics de renom, tampoc ho veuen clar. Òbviament, la pregunta és:  a canvi de què? 

Seria tan senzill aportar respostes clares i demostrar que el projecte és realment interessant per a nosaltres, i no únicament per als seus promotors, com podria ser, sense haver de desacreditar qui dubta.

Darrerament, la ciutadania prou ha mostrat seny a l’ocasió de projectes dubtosos, com, entre d’altres, l’aeroport de Grau Roig, el telefèric de Carroi o l’edifici The Cloud. Detractors foscos? No, si us plau! Jo diria lliurepensadors que donen sentit i valor a les paraules transparència i democràcia.

Quant al laboratori d’Ordino, si, tal com s’exposa, és un projecte d’interès públic, concerneix tota la ciutadania. I aquesta, o part d’aquesta, no fa altra cosa que exercir el seu dret de “participar en el debat, fora dels despatxos”.  

Alhora que la constant desafecció per la cosa política va tristament en augment, observem com la mobilització ciutadana va creixent. Paradoxalment, els ciutadans no es despreocupen de la gestió del país, s’allunyen dels seus governants, potser perquè justament sigui entre aquests que rau el veritable populisme.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sr. Benet no puc més compartir o estar d'acord amb el seu posicionament. Si m'ho permet, també li diré que també el ciutadà ha i hem d'aprendre a saber quan per ignorància total de qualsevol temàtica, fins i tot aquelles que poguessin posar a referèndum, ha d'abstenir-se de participar en qualsevol debat obert o espatarrat. Evidentment s'ha d'informar però és molt d'agrair que t'ensenyin bé -sense crits ni puntades de peu pel darrera de l'esquena fent de la vida tot un bon impossible- quan saps que no en saps prou. Bon dia!!!!!!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte